DOSTA IM JE DIKTATA BRISELSKE BIROKRATIJE: Poljska i Italija žele obnovu EU
Foto: Youtube/Printscreen

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je izjavio da je Varšavi i Rimu dojadio diktat evropske birokratije, dodajući kako ove dve zemlje žele da zajedno obnove Evropsku uniju.

„Mi smo za Evropu otadžbina, a ne za evropsku superdržavu. I naše obe zemlje bi mogle da to podrže“, rekao je Moravjecki u intervjuu za torinski dnevni list „Stampa“,  odgovarajući na pitanje da li Italija i Poljska dele isto stanovište prema EU.

Premijer Moravjecki ističe da je Poljacima i Italijanima dosta diktata briselske birokratije i da žele pravu demokratiju u Uniji: „ Želimo da obnovimo EU tako što ćemo se vratiti njenim osnivačkim principima, kaže Moravjecki kome je ovo prvi intervju za italijanski list otkako je ova članica EU dobija najdesniju vladu od Drugog svetskog rata koju predvodi premijerka Đorđa Meloni.

Ono što povezuje Rim i Varšavu, kako dodaje Mateuš Moravjecki, jeste snažna podrška Ukrajini, jer „neoimperijalistička politika Vladimira Putina predstavlja ozbiljnu opasnost ne samo za Kijev, već i za celu Evropu“

Pitanje novinara šta misli o opasci Melonijeve da su pozicije Nemačke i Francuske bolje kotiraju u EU od ostalih članica, Maoravjecki je iskoristio da napadne Berlin.

„Mi već plaćamo ogromnu cenu za greške, posebno nemačke politike. Ako bi Berlin o svemu odlučivao cena gasa bi bila još veća“, rekao je poljski premijer, ukazujući na nemačku energetsku politiku koja je po njemu bila kontroverzna jer se pre invazije na Ukrajinu oslanjala  uglavnom na gas iz Rusije .

Poljski predsednik vlade je zato istakao da je usvajanje odluka konsenzusom u evro bloku od suštinskog značaja, iako neke zemlje članice smatraju da to ometa proces njihovog donošenja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading