PUTIN ODOBRIO JOŠ VEĆI BUDŽET ZA NUKLEARNO NAORUŽANJE "Sve za vojsku, ne postoje ograničenja!"
Alo! Ilustracija /J.V.

Strateške snage su ključna zaštita suvereniteta zemlje, rekao je Putin.

Ruski nuklearni arsenal je ključni garant njenog suvereniteta, rekao je predsednik Vladimir Putin, obećavajući da će novo oružje uskoro ući u upotrebu. Putin je to rekao u govoru tokom sastanka sa visokim zvaničnicima odbrane Rusije.

Nuklearna trijada se sastoji od projektila ispaljenih iz aviona, podmornica i kopnenih mobilnih lansera i silosa.

- Nastavićemo da održavamo i unapređujemo borbenu gotovost naše nuklearne trijade. To je glavna garancija za očuvanje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, strateškog pariteta i opšte ravnoteže snaga u svetu - rekao je Putin.

 

 

Predsednik je dodao da je udeo savremenih vrsta naoružanja u ruskim strateškim nuklearnim snagama ove godine premašio 91 odsto.

Putin je naveo da će interkontinentalna balistička raketa bazirana na silosu „Sarmat“ ući u upotrebu „u najskorije vreme“. Raketa može da pređe 18.000 km (11.184 milje).

Putin je takođe rekao da će fregata Severne flote „Admiral Gorškov“ početkom januara biti opremljena hiperzvučnim protivbrodskim raketama „Cirkon“. Porinuta 2010. godine, fregata je među najvećim ruskim brodovima. Ispitivanje Cirkona na brodu „Admiral Gorškov“ završeno je u junu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane Sergej Šojgu je na istom sastanku rekao da je prvi Tu-160M, unapređena verzija nuklearnog bombardera Tu-160, ušao u sastav Ratnog vazduhoplovstva.

 

 

Zapadni i ukrajinski zvaničnici optužili su Putina za nuklearne pretnje nakon što je obećao da će „koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju“ da odbrani Rusiju. Prema zvaničnoj ruskoj nuklearnoj doktrini, koja je revidirana 2020. godine, Moskva bi upotrebila atomsko oružje kao odgovor na napad oružjem za masovno uništenje ili kada postoji „pretnja za postojanje države u celini“.

Putin je ovog meseca ponovio da će Moskva koristiti nuklearno oružje samo kao odgovor na napad.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading