NE PARKIRAJ IRVASE! Komšije zabranile Deda Mraza, ne priznaju Novu godinu!
EPA

Predsednik Skupštine Sindikata sluzbenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Obradović reagovao je na odluku Upravnog odbora Sindikata da ove godine ne bude novogodišnjih paketića i novogodišnje predstave za decu.

Kako je rekao Obradović, umesto paketića i proslave, odlučeno je da se određeni iznos uplati svim članovima Sindikata, što je on, u ime Skupštine Sindikata službenika Federalnog MUP-a i u svoje  ime "najoštrije osudio".

"Postavljam pitanje kome u Upravnom odboru smeta Deda Mraz, novogodišnji program i dodela paketića. Deda Mrazu, novogodišnjim programima i podeli paketića se raduju sva deca na svetu, ali ove godine po prvi put su nepoželjni članovima Upravnog odbora Sindikata službenika FMUP-a. Mišljenja sam da su navedenom Odlukom uskraćena prava deci članova Sindikata da prisustvuju novogodišnjem programu i dodeli paketića", naveo je Obradović, preneo je sarajevski portal Klix.

NE PARKIRAJ IRVASE! Komšije zabranile Deda Mraza, ne priznaju Novu godinu!

EPA

 

Istakao je da hitno traže da se navedena Odluka Upravnog odbora stavi van snage, da se nabave paketići i orgaizuje novogodišnja predstava, kao što je to bila praksa proteklih 10 godina.

Sindikalna organizacija Ministarstva raseljenih osoba i izbeglica Federacije BiH zatražilo je odobrenje za organizovanje dodele novogodišnjih paketića za decu zaposlenih odnosno članova sindikata, međutim ministar Edin Ramić to nije odobrio dok se svi ne izjasne da ih to ne vređa.

Problem Deda Mraza u BiH nije od juče, već traje godinama unazad. Iako je Nova godina internacionalni praznik mnogi muslimani je ne priznaju i ne obeležavaju, pa je čak i iz nekih vrtića u većinskom muslimanskom Sarajevu, ali i drugim gradovima Federacije BiH, ovaj simbol proterivan.

Kao proteklih godina, društvene mreže i forumi prepuni su kritika roditelja muslimana koji ne žele da njihova deca prime paketić Deda Mraza.

Islamska zajednica u BiH je, na primer, uoči proslave Nove godine 2010. objavila fetvu u kojoj stoji da Deda Mraz nije poznat i priznat u islamskoj tradiciji Bošnjaka i da se naročito bošnjačkoj deci taj hršćanski simbol pokušava poturiti kao neutralan lik.

Ova fetva tada je posebno naljutila profesionalce koji se svake godine maskiraju u Deda Mraza kako bi uveselili mališane.

Čak je i mirovni izaslanik u BiH Karl Bilt 1996. pozvao pripadnike sva tri naroda da ne čine Deda Mraza verskim simbolom. Bilt je tada istakao da Deda Mraz ne bi trebalo da bude simbol bilo koje religije, već da je on tradicija u BiH i znak dobre volje i prijateljstva.

Muslimani, pak, kažu da je za njih Nova godina "noć kao svaka druga", a poglavari islamskih zajednica kažu da njihova vera poštuje hrišćanstvo  i sve hrišćanske običaje, ali da Nova godina i Deda Mraz kao simbol tog praznika u njemu nemaju uporište.

Deda Mraza ne priznaje ni Srpska pravoslavna crkva, ali ne zabranjuje dečju radost i ono što ih čini srećnim.

Bilo kako bilo, Deda Mraz će i ove Nove godine zasigurno dobili mnoštvo pisama od dece svih boja i rasa iz celog sveta samo sa jednim ciljem - da im ispuni novogodišnju želju o kojoj maštaju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading