DOBRODOŠLI U NEMAČKU? Istraživanja pokazala šta Nemci zaista misle od došljacima
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemci su sve skeptičniji po pitanju imigracije, a gotovo svaki drugi (47 odsto) smatra da došljaci imaju negativan uticaj na Nemačku. Ovo pokazuje jedno od najnovijih istraživanja, čije je rezultate juče objavio dnevnik "Tagesšpigel", povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranata.

Shodno tome, 44 odsto smatra da bi savezna vlada trebalo da otežava imigraciju, a samo petina "glasa" za njeno pojednostavljenje.

Oko trećina ispitanika vidi pozitivan uticaj migranata na nemačko društvo, a četvrtina je neodlučna. Politika savezne vlade, sastavljene od socijaldemokorata, Zelenih i liberala, u oblasti migracija i imigracije generalno nije dobro prihvaćena, jer su je čak dve trećine anketiranih ocenile kao lošu, a 28 odsto kao veoma lošu. Prolaznu ocenu daje nešto više od četvrtine građana.

Ipak, većina od 52 odsto, podržava useljavanje i naturalizaciju kvalifikovanih radnika iz inostranstva kao lek za nedostatak radne snage u različitim oblastima. S druge strane, podizanje starosne granice za odlazak u penziju, naišlo je na odlučno odbijanje 81 odsto građana.

Od kriterijuma koje radnici moraju da ispune da bi se naturalizovali u Nemačkoj, ispitanicima je posebno važno poznavanje jezika, pa je skoro tri četvrtine ovo istaklo kao veoma bitno. Na drugom mestu po učestalosti je obezbeđenje sopstvenih sredstava za život, zatim poznavanje pravnog i društvenog poretka, kao i nekažnjivost.

Omogućavanje višestrukog državljanstva je "prilično" ili "potpuno" odbacilo gotovo dve trećine ispitanih, dok trećina to podržava "prilično", ili "snažno". Više od polovine, odlučno je odbilo olakšavanje jezičkog testa i testa naturalizacije za osobe starije od 67 godina, a 36 odsto je bilo "za". Planirano smanjenje dužine boravka do mogućnosti naturalizacije sa osam na pet godina odbacilo je 49 odsto, dok ga je 42 odsto podržalo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading