PONUĐENO POVEĆANJE MALO! Medicinske sestre u Britaniji i sutra štrajkuju
Tanjug/ AP

Britanska vlada je ponudila povećanje prosečne plate od 4,0 posto medicinskim sestrama, uoči njihovog drugog štrajka širom zemlje planiranog za utorak, dok inflacija iznosi više od 10 procenata.

Viši ministar Oliver Dauden izjavio je da je vlada "odlučna" u stavu da ne popusti po pitanju plata. Procenjuje se da će 10.000 medicinskih sestara u Državnoj zdravstvenoj službi u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj sutra ponovo obustaviti rad, nakon štrajka održanog u četvrtak, jer nisu zadovoljne povećanjem zarada koje im je ponuđeno, prenosi Rojters.

„Naš odgovor na ovo će biti odlučan jer bi bilo neodgovorno dozvoliti da plate u javnom sektoru i inflacija izmaknu kontroli i jer imamo širu obavezu prema javnosti da obezbedimo da naše javne finansije držimo pod kontrolom“, rekao je Dauden za britanski javni servis Bi-Bi-Si .

Dnevni list Gardijan je, međutim, izvestio u nedelju da se očekuje da će britanski ministar zdravlja Stiv Barkli kontaktirati sindikate u zdravstvu kako bi podstakao nove razgovore u cilju sprečavanja daljih štrajkova. Britansko ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite nije odmah odgovorilo na Rojtersov zahtev za komentarom.

Sindikat medicinskih sestara Kraljevskog koledža, koji navodi da su realne zarade njegovih članova pale za 6 posto u poslednjoj deceniji, traži povećanje plata od 5 odsto iznad stope indeksa maloprodajnih cena, koja je u novembru iznosila 14 procenata.

Liderka RCN-a Pat Kalen izjavila je u petak da će medicinske sestre nastaviti proteste ukoliko ministri "ne počnu da učestvuju u pregovorima na smislen način".

„Vlasti su imale sve šanse da deluju, ali su odlučile da nam okrenu leđa“, rekla je ona.

Dauden je saopštio da je preporuku o platama medicinskih sestara dalo nezavisno telo za reviziju zarada, koje je utvrdilo da će medicinske sestre dobiti minimalno povećanje od 1.400 funti, što je u proseku oko 4 odsto.

Britanija se ove zime suočava sa talasom industrijskih štrajkova, uključujući proteste železničkih radnika, zaposlenih u pošti i zdravstvu. Osoblje Hitne pomoći u Engleskoj i Velsu planira da štrajkuje u sredu i 28. decembra, a zaposleni u pograničnim službama koji rade na pasoškoj kontroli najavilu su obustave rada u periodu tokom Božića.

Vlada je angažovala oko 1.200 pripadnika vojske i 1.000 državnih službenika kako bi pokušala da minimizira poremećaje u radu hitne pomoći i graničnim službama, navodi britanska agencija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading