BAJDEN OSTAO BEZ KLJUČNOG SAVEZNIKA Američki predsednik u teškoj poziciji
Tanjug/Ap

Federalna regulatorna komisija za energiju (koja se ponekad naziva i najvažnijom agencijom za koju nikada niste čuli) ima zadatak da osvetli glavne gasovode prirodnog gasa i reguliše nacionalna tržišta energije.

Kao komesar, Ričard Glik proveo je godine zalažući se za robusniju procenu o tome kako će projekti gasovoda uticati na proizvodnju gasova staklene bašte u zemlji.

Njegova vizija se nikada nije približila stvarnosti tokom Trampove administracije. Glik je napravio još jedan pritisak nakon što ga je Bajden postavio za predsednika petočlane komisije. Ali posle skoro dve godine borbe, Glikovi napori su obezvređeni i njegov mandat je prekinut.

Razlog se delimično može pratiti u čestom trnu u oku Bajdenu: senator Džo Mančin (D-V.Va.).

Glik je u februaru predložio uspostavljanje metrike koja bi pomogla u određivanju da li će emisije gasova staklene bašte iz projekta imati "značajan uticaj" na životnu sredinu.

Glik i druga dva demokratska komesara su takođe ažurirali izjavu FERC-a o politici prirodnog gasa po prvi put od 1999. godine, dodajući više pažnje pitanjima životne sredine i razmatranju da li su potrebni novi projekti.

Obe odluke naišle su na snažne primedbe dvojice republikanskih komesara, koji su rekli da prevazilaze zakonska ovlašćenja FERK-a. Nakon više odbijanja Mančina, koji predsedava senatskim komitetom za energetiku i prirodne resurse, i grupa za gasovode i drugih, FERC je pretvorio politiku u neprimenljive „nacrte“.

To je podjednako uznemirilo industriju prirodnog gasa i ekološke grupe.

„Svi su frustrirani“, rekao je Mirandi Neil Chatterjee, koji je predsedavao komisijom tokom većeg dela Trampove administracije. "Bio je nered."

Mančin je kasnije torpedovao Glikove nade za još jedan mandat tako što je odbio da održi saslušanje o njegovoj renominaciji, što znači da će se komisija suočiti sa zastojem od 2-2 nakon što Glik ode krajem godine.

Sada se postavlja pitanje da li će i kako komisija sledeće godine postupati sa pregledima gasova staklene bašte. Bajden će morati da imenuje novog komesara, čiju bi potvrdu takođe mogao da omete Mančin.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading