MUK U VAŠINGTONU Hoće li Bajden vratiti pare koje je dobio od prevaranta!?
AP Andrew Harnik

Kriptoprevarantu koji je finansirao kampanju Američkog predsednika Džozefa Bajdena, Samjuelu Benkman-Fridu određen je pritvor na Bahamima do februara 2023, a preti mu i doživotna zatvorska kazna.

Da li će predsednik SAD vratiti donaciju? Poziva li istovremeno sve političare koji su prihvatili donacije, možda poreklom i od novca (prevarenih) investitora, da vrate te pare? Ova dva direktna novinarska pitanja postavljena su u utorak portparolki Bele kuće Karin Žan-Pjer nakon što je na Bahamima pritvoren Samjuel Benkman-Frid (30), vlasnik propale kriptoberze Ef-Te-Iks i jedan od ključnih donatora Demokratske stranke SAD ove godine, značajni finansijer predsedničke kampanje Džozefa Bajdena i pokretač posebnog „Fonda za Ukrajinu”.

Prema raspoloživim javnim informacijama, Benkman-Frid je priložio između pet i 10 miliona dolara za političku trku Džozefa Bajdena za Belu kuću, gde je bio i čest gost. Naime, Samjuel Benkman-Frid (poznatiji u svetu koji posluje s kriptovalutama pod akronimom SBF) bio je ove godine tri puta u Zapadnom krilu, gde se sastao i sa Stivom Riketijem, jednim od najbližih Bajdenovih saradnika, navode američki mediji.

Američki tužilac s Menhetna Dejmijan Vilijams (iz kancelarije federalnih tužilaca u Južnom okrugu Njujorka), optužio je u utorak osnivača Ef-Te-Iksa za „jednu od najvećih finansijskih prevara u istoriji SAD”, koja je izgleda obuhvatala i „ilegalno finansiranje političkih kampanja”.

Umesto odgovora na pitanja izveštača AP-a o sudbini donacije SBF Bajdenovoj kampanji, Žan-Pjerova se u utorak pozvala na američki federalni zakon koji zabranjuje službenicima izvršne vlasti da budu uključeni u političke kampanje.

„Ne mogu da govorim o političkim doprinosima ili bilo čemu što je u vezi s tim, rekla je Karin Žan-Pjer.

U međuvremenu, istraga povodom spektakularnog finansijskog kolapsa Ef-Te-Iksa, donedavno jedne od najvećih kriptoberzi na svetu, uveliko je otvorena u Americi i na Bahamima.

Federalni tužioci u SAD optužili su Benkman-Frida po osam osnova, da se od samog pokretanja Ef-Te-Iksa 2019. godine, između ostalog, svesno upustio u „zaveru radi varanja klijenata i investitora, pranje novca i kršenje zakona o političkim kampanjama”, preneo je londonski „Fajnenšal tajms”. U odvojenoj građanskoj parnici, Komisija za hartije od vrednosti i berze SAD optužila je SBF da je prigrabljeni tuđi novac, ne prijavljujući nikom, plasirao u „rizične investicije, izdašne troškove i velike političke donacije”.

Ukoliko dospe u ruke američkog pravosuđa, Benkman-Fridu preti zbirna kazna zatvora duža od 100 godina, procenjuju mediji s one strane Atlantika.

Taj interkontinentalni korak u isterivanju pravde u slučaju bankrota finansijske firme, svojevremeno procenjene na vrednost od 32 milijarde dolara, još nije izvestan.

Naime, nakon lišavanja slobode u luksuznom apartmanu od 700 kvadrata s bazenom, Benkman-Frid je u pratnji šest policajaca odveden u lokalnu policijsku stanicu u Nasau, gde je na saslušanju proveo osam sati. U policiju su je njim stigao i tim njegovih advokata, kao i njegovi roditelji, Džozef Benkman i Barbara Frid, oboje profesori prava na američkom univerzitetu Stanford. Inače, otac je bio na platnom spisku Ef-Te-Iksa, dok je majka do ovog leta bila jedan od ključnih aktera političke kampanje Demokratske stranke SAD.

Na početku saslušanja, SBF i njegovi advokati tvrdili su da on ne može u zatvor „zato što je vegan i depresivan je”. Potonji pokušaj advokata da uz ponuđenu kauciju od 250.000 dolara izdejstvuju njegovo puštanje na slobodu (uz „nanogvicu”) propao je nakon što je na Bahame stigla vest o sadržaju američkih optužbi.

„Rizik da bi Samjuel Benkman-Frid mogao da pokuša da pobegne isuviše je veliki”, ocenila je Džojen Ferguson-Prat, vrhovni sudija Bahama, određujući mu pritvor do 8. februara 2023.

Samjuel Benkman-Frid, donedavno jedan od najbogatijih mladih preduzetnika na svetu (imovina mu je letos bila procenjena na oko 26 milijardi dolara), odveden je potom u „Foks hol”, jedini zatvor na Bahamima, u kojem, prema nedavnim navodima Stejt departmenta, „caruju pacovi i nasilje”.

SKANDAL U AMERICI Bajdenov stručnjak pod optužbom, transvestit krao kofere na aerodromu

Kako će nadalje teći vreme Benkman-Fridu na Bahamima, ostaje da se vidi. Osnivač Ef-Te-Iksa najavio je juče da će se boriti protiv izručenja u SAD.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Goran

14.12.2022 22:34

Uplatio je oko 40 miliona dolara Demokratskoj partiji i Bajdenu ukupno.