PAKLENI PLAN ZAPADA Hoće da sude Rusima ista kao što su Karadžiću!
Foto: EPA/EPA/ PETER DEJONG

Britanski pravnik koji je ranije učestvovao u suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću predvodi program britanske vlade za obuku oko 90 ukrajinskih sudija o tome kako da vode suđenja ruskim trupama za navodne ratne zločine počinjene u Ukrajini, javio je „Skaj njuz”..

Govoreći za „Skaj njuz” Viktorija Prentis, rekla je da je ovaj program u službi odvraćanja ruske vojske.

„Ovih 90 sudija će se vratiti nakon neke zaista intenzivne obuke, sposobnih da bolje vode te sudove” , dodala je ona, prenosi RT.

Prva grupa sudija je prošle nedelje dobila lekcije na „tajnoj lokaciji u regionu”, a obrazovni program deo je investicije vredne 2,5 miliona funti (3 miliona dolara).

Program vodi ser Hauard Morison, britanski advokat veteran, koji je u martu imenovan za savetnika ukrajinskog generalnog tužioca.

On je izrazio nadu da bi visoke ličnosti ruskog rukovodstva mogle biti procesuirane zbog Ukrajine, kao što je bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević i lideri bosanskih Srba bili pred specijalnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

„Rečeno mi je... da nikada nećemo suditi (Slobodanu) Miloševiću, (Radovanu) Karadžiću ili (Ratku) Mladiću, a mi smo optužili svu trojicu“ , rekao je on za „Skaj njuz” i dodao:

„Dakle, ne znate kako će politički vetrovi promeniti pravac u budućnosti."

Moskva je optužila strane pristalice Kijeva da zatvaraju oči pred dokazima o ratnim zločinima koje su počinile ukrajinske trupe.

Kremlj takođe kaže da su neselektivni napadi Kijeva na civilne ciljeve u Donbasu bili glavni razlog za njegovu odluku u februaru da pošalje trupe u Ukrajinu.

PORTPAROL KREMLJA: Pitanje novogodišnjeg primirja sa Ukrajinom nije na dnevnom redu

Prošle nedelje, Rusija je dostavila pismo Savetu bezbednosti UN u kojem optužuje Ukrajinu za granatiranje stambenih naselja koristeći oružje koje je dobila od zemalja poput SAD i Velike Britanije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Slaven

14.12.2022 22:19

Prljavi Hari je vanzemaljac,on da sudi Rusima,mozda dobijes pare od komicara za put na Mars.