Više nema nijednog razloga da se ubrzo ne formira nova Vlada Crne Gore
Foto: Alo!

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je da više nema nijednog razloga da se ubrzo ne formira nova Vlada Crne Gore koja će, kako očekuje biti uspešna, samo je potrebno da dobije priliku za to.

On je istakao da očekuje da predsednik države Milo Đukanović potpiše izmene Zakona o predsedniku, jer bi sve drugo, kako kaže, bilo novo kršenje Ustava.

Ocenio je da je put nove vlade bio teži, jer je Đukanović opstruisao ovaj proces.

„Mi smo uspeli kao parlamentarna većina da se dogovorimo. Ja sam zahvalan svim tim ljudima koji su sate i sate potrošili u pregovorima gde smo došli do zajedničkog porazuma, a u tom sporazumu smo zapisali sve ono što treba da bude osnov za sastavljanje nove vlade. Mi nismo imali tu sreću da je predsendik Crne Gore želeo da ispoštuje Ustav ove zemlje i da već negde sredinom septembra da mandat onom čoveku za kojeg se opredelila parlamentarna većina", rekao je Mandić za podgoričku Adria tv.

Morali smo, kako je rekao da idemo težim putem da kroz Zakon o predsedniku ponovo vratimo pravo koje Đukanović nije iskoristio da predloži mandatara za izbor nove vlade.

"Ja očekujem da predsednik potpiše zakon i da potom mandat da čoveku iza kojeg stoji ubedljiva parlamentarna većina", rekao je Mandić.

On je naglasio da nova vlada, na čelu sa Miodragom Lekićem, može biti uspešna.

"Očekujem da će vlada biti veoma uspešna iz jednog jednostavnog razloga što svi koji su pobedili na izborima, svaka politička stranka, je čekala dugi niz godina da bude u prilici da donosi odluke, realizuje političke programe koji su stajali u opoziciji i nisu bili u prilici da se realizuju", kazao je Mandić. Istakao je da sada kada vlada bude sastavljena od svih političkih subjekata koji su pobedili na izborima u avgustu 2020., očekuje njen dinamičan rad, da bude uspešna, samo je potrebno da dobije tu priliku.

Istakao je da vlast treba formirati na osnovu izborne volje građana, a ne po željama pojedinih ambasada.

„Pojedini ljudi iz Brisela i činovnici ambasada u Crnoj Gori sebi su dali za pravo da u prethodne dve godine sastavljaju vlade onako kako su oni mislili da treba da se sastavljaju, a ne onako kako su to na izborima željeli građani Crne Gore. Evo posle dve godine tih eksperimenata došao je momenat da parlamentarna većina, vlastito, našem Ustavu i našoj pameti, našoj želji i odgovornosti da uradimo to što su građani od nas tražili 30. avgusta, da sastavimo tu vladu“, rekao je Mandić.

Prema njegovim rečima vanredni izbori uvek ostaju kao opcija, ali da sada nema potrebe za tim.

„Izbore nikada ne treba isključiti ali mislim da ako postoji parlamentarna većina, ako imamo Skupštinu koja je na polovini mandata, onda ne treba ni žuriti u izbore. Ako ne postoji parlamentarne većine, a vidimo da ona postoji, onda svakako jedino rešenje su izbori“, zaključio je Mandić. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading