Mađarska očekuje potpisivanje sporazuma o odmrzavanju milijardi evra iz fondova EU
Foto: Printscreen

Mađarska nastoji da u roku od nekoliko dana potpiše sporazume s Evropskom unijom o odmrzavanju milijardi evra zemlji iz fondova za oporavak i razvoj, rekao je na konferenciji za medije Tibor Navračić, mađarski pregovarač sa EU.

Njegova izjava dolazi nakon jučerašnjeg dogovora između Mađarske i vlada EU o finansijskoj pomoći za Ukrajinu i pristanka Budimpešte na globalni minimalni korporativni porez u zamenu za fleksibilnost EU u pogledu sredstava koja su ovoj zemlji potrebna da obnovi poverenje investitora i podrži nacionalnu valutu forintu.

To je, inače, prvi put ikada da je EU zamrzla sredstva iz kohezionih fondova nekoj državi članici zbog nepridržavanja demokratskih principa, prenosi Rojters.

Iako je zamrznuti iznos smanjen, sam taj potez protiv premijera Viktora Orbana je bio bez presedana.

Kompleksan jučerašnji dogovor, koji je usledio nakon višemesečnih polemika između institucija EU, znači da je Mađarska izbegla najgori scenario nepovratnog gubitka 70 posto od 5,8 milijardi evra (6,11 milijardi dolara) sredstava za oporavak, mada novac neće biti "pušten" sve dok Budimpešta ne ispuni mnoge uslove.

Poljska, kojoj je takođe onemogućen pristup sredstvima EU za oporavak od kovida-19 zbog zabrinutosti za vladavinu prava, i dalje pokušava da postigne sporazum s Briselom kojim bi se deblokirao novac.

Poljski mediji su izvestili da je vladajuća stranka Pravo i pravda voljna da sprovede više izmena zakona o pravosuđu kako bi ih uskladila sa načelima koje je postavila Evropska komisija.

Forinta, valuta sa najlošijim učinkom u centralnoj Evropi ove godine, ojačala je za više od 1,0 posto prema evru na jutrošnjem trgovanju.

"Imamo raspored za ispunjenje uslova koji je dogovoren u septembru. Do sada smo ispunili sve uslove, a poslednja faza u tom procesu biće krajem marta", rekao je Navračić.

On je naveo da će parlament usvojiti još jedan set zakona za pristup fondovima do kraja marta, a novac će verovatno biti oslobođen sledećeg meseca, što će Mađarskoj omogućiti da pokrene investicije koje finansira EU.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading