POSTIGNUT DOGOVOR EU povećala finansije mirovnog fonda za 2 milijarde evra u 2023. godini
Foto: AP Michael Probst

Savet EU je danas postigao politički dogovor da bi se obezbedila finansijska održivost Evropskog mirovnog fonda, gornja granica fonda se povećava  za dve milijarde evra u 2023. godini, uz mogućnost daljeg povećanja u kasnijoj fazi.

Ukupno povećanje finansijske gornje granice ovog fonda do 2027. godine bilo bi do 5,5 milijardi evra. Savet prezicira da je 86 odsto ukupne finansijske gornje granice fonda između 2021. godine i 2027. godine već potrošeno u 2022. godini, zbog čega je neophodno novo povećanje.

"Današnja odluka će nam omogućiti da imamo sredstva za nastavak pružanja konkretne vojne podrške oružanim snagama naših partnera. Za manje od dve godine Evropski mirovni fond je dokazao svoju vrednost. Potpuno je promenio način na koji podržavamo naše partnere u odbrani. To čini EU i njene partnere jačima“, izjavio je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Sporazum će biti formalizovan početkom 2023. godine. Ova odluka šalje jasan politički signal posvećenosti EU vojnoj podršci Ukrajini i drugim partnerima, saopštio je Savet EU.

Savet naglašava da je “Evropski mirovni fond osnovan u martu 2021. godine za finansiranje svih akcija zajedničke spoljne i bezbednosne politike koje se odnose na vojna i odbrambena pitanja, sa ciljem sprečavanja sukoba, očuvanja mira i jačanja međunarodne bezbednosti i stabilnosti” i omogućava EU “da finansira akcije osmišljene da ojačaju kapacitete zemalja koje nisu članice EU i regionalnih i međunarodnih organizacija u vezi sa vojnim i odbrambenim pitanjima”.

EU je do sada podržavala oružane snage Ukrajine kao i drugih zemalja medju kojima su Mozambik, Gruzija, Moldavija, Mali, Somalija, Niger, Bosna i Hercegovina, Liban i Mauritanija, kao i neke operacije podrške miru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading