Japanski vojni avioni prvi put od Drugog svetskog rata na Filipinima
Wikipedia

Ove nedelje Japan i Filipini ispisali su novu stranicu istorije, ocenjuju mediji u Zemlji izlazećeg sunca, jer su dva borbena aviona japanskog vazduhoplovstva po prvi put od Drugog svetskog rata sletela na Filipine, zemlju koju je dalekoistočna carevina tokom najvećeg svetskog sukoba okupirala i brutalno tretirala.

Dva japanska lovca-bombardera američke proizvodnje "F-15" u utorak su posetila filipinsku vojnu bazu Klark, nedaleko od prestonice Manile. Tamo ih je već čekala prethodnica od oko 60 pripadnika Japanskih samoodbrambenih snaga, kao i jedan transportni avion i letelica za dopunjavanje goriva u vazduhu u sastavu japanskih oružanih snaga. Ti vojni efektivi su u dvonedeljnoj poseti Filipinima, koja bi bi trebalo da se okonča 11. decembra.

Vojni aerodrom "Klark", koji se nalazi u predgrađu grada Anheles na oko sat vremena automobilom od Manile, tokom Drugog svetskog rata koristile su snage tadašnje Carske vojske Japana.

Tokio i Manilu zbližavaju strah od jačanja kineske vojne moći i činjenica da imaju teritorijalni spor sa najmnogoljudnijom zemljom sveta.

SAD su 1898. godine u sklopu svog rata protiv Španije izvršile invaziju na Filipine, gde su naišle na žestok otpor domaćih rodoljuba koji su ugušile u krvi. 

Tokom borbi za oslobađanje Filipina, u kojoj su pored Amerikanaca učešće uzeli i domaći gerilci, japanske snage su pobile nekolio stotina hiljada civila, a po surovosti naročito je ostao upamćen masakr u Manili, u kojoj je veruje se nastradalo više od 100.000 Filipinaca.

Uključivanje japanskih vazduhoplova u vežbe zajedničkog delovanja i snabdevanja s filipinskim domaćinima i američkim snagama u toj zemlji za cilj ima jačanje vojne koordinacije između saveznika Vašingtona, naročito snaženje patrola u Južnom kineskom moru i oko Tajvana.

Njihov zadatak je da ospore ambicije Pekinga da fizički zagospodari tim vodnim prostranstvom i odgovore ga od eventualne intervencije na Tajvanu, koji je od najsevernijeg filipinskog ostrva udaljen samo oko 320 kilometara. 

Tokio ima strah i da bi dominacija Pekinga nad Južnim kineskim morem mogla da ugrozi njegovo snabdevanje strateškim sirovinama i da bi eventualni pad Tajvana pod kontrolu matice Kine ne samo pogoršao opštu geopolitičku poziciju Japana, već i doveo u pitanje njegove južne teritorije, naročito sićušni arhipelag Senkaku na koji Peking polaže pravo i koji leži na bogatim izvorima nafte i gasa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading