ODLOŽENI PREGOVORI RUSIJE I SAD Moskva jednostrano otkazala razgovore zbog tenzija u Ukrajini
EPA/THOMAS PETER

Moskva je odložila rundu pregovora sa SAD o kontroli nuklearnog oružja, koja je trebalo da se održi ove nedelje, zbog razlika u pristupu i zbog tenzija oko Ukrajine, izjavio je danas Sergej Rjabkov koji je rekao da je odluka da se razgovori zakazani za danas u Kairu odlože politička.

„Suočili smo se sa situacijom u kojoj su naše kolege iz SAD ne samo pokazale nezainteresovanost da saslušaju naše signale i uzmu u obzir naše prioritete već su delovale na suprotan način”, rekao je on novinarima u Moskvi.

Rjabkov tvrdi da su SAD počele da se fokusiraju samo na nastavljanju inspekcija prema novom START ugovoru i blokirale zahteve Moskve da se razgovara i o detaljima u vezi sa brojem naoružanja u okviru pakta o smanjenju strateškog naoružanja, prenosi Beta.

Stejt department je juče saopštio da je Moskva jednostrano odlučila da odloži razgovore u Kairu i da će predložiti nove datume. „SAD su spremne da ponovo zakažu sastanak što je pre moguće jer je nastavak inspekcija prioritet za održavanje sporazuma kao instrumenta stabilnosti”, navodi se u saopštenju.

Ovonedeljni sastanak Bilateralne konsultativne komisije osnovane u okviru novog START sporazuma - jedinog koji reguliše arsenale dve najveće nuklearne supersile - bio bi prvi takav sastanak u više od godinu dana.

Tajming razgovora imao je za cilj da pokaže da Rusija i SAD ostaju privržene kontroli naoružanja i održavanju otvorene komunikacije uprkos rastućh tenzija oko Ukrajine.

Rusija je protestovala zbog isporuke zapadnog oružja Ukrajini. Rjabkov je rekao da je situacija u Ukrajini doprinela odluci Moskve da odloži razgovore.

„Naravno, događaji koji se odvijaju unutar i oko Ukrajine u ovom slučaju utiču na odluku. Kontrola naoružanja i dijalog u ovoj sferi ne mogu biti imuni na ono što se dešava okolo, a šira slika, koja je prilično komplikovana i u velikoj meri uznemirujuća, je odigrala ulogu”, rekao je on.

Novi ugovor ograničava broj operativnih nuklearnih projektila sa interkontinentalnim dometom kako SAD tako i Rusije. Poslednji put je produžen 2021. godine, na pet godina, što znači da bi dve strane uskoro trebalo da počnu pregovore o novom sporazumu o kontroli naoružanja.

"URADITE TO, ŠTO PRE!" Putin otkrio sledeći potez Rusije

Na osnovu sporazuma, Vašingtonu i Moskvi je omogućeno da jedni drugima obavljaju inspekciju mesta na kojem je raspoređeno nuklearno oružje, ali s obzirom na pandemiju kovida-19, inspekcije su obustravljene 2020. godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading