ZABORAVLJENI PUTINOV PRIJATELJ CELE NOĆI BIO U KREMLJU! Rusija pokreće plan za razbijanje zapadne moći!
Foto: Printscreen

Prema njihovim rečima, očekuje se da će Kudrin, jedan od najviših ekonomskih funkcionera u zemlji i dugogodišnji Putinov saradnik, napustiti funkciju šefa Revizorske komore Rusije da bi preuzeo rukovodeću poziciju u Jandeksu.

Budućnost ove kompanije, koja dominira na ruskom tržištu onlajn pretraživača i usluga deljenja vožnje, a ima i poslovne aktivnosti u inostranstvu, poslednjih meseci je predmet spekulacija u ruskim medijima.

Pojedini zapadni listovi su objavili danas da Jandeksova matična kompanija, koja je registrovana u Amsterdamu, navodno namerava da proda biznis u Rusiji i prekine veze s matičnom zemljom.

Prema NJujork Tajmsu, sankcije Zapada prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu onemogućile su Jandeksu dalji razvoj i unapređenja njegovih projekata, zbog čega planira da proda nove tehnologije na kojima radi na tržištima van matične zemlje, jer su kompaniji potrebne zapadne tehnologije i stručnjaci da bi ostvarila pun potencijal.

Kako piše njujorški dnevnik, kompanija razmatra prodaju više svojih preduzeća kao što su internet pretraživač, dostava hrane i aplikacija za deljenje vožnje, ali namerava da nastavi da nudi te uslige u okviru svoje ruske podružnice, što verovatno znači da mora da nađe kupce u matičnoj zemlji.

Bitanski Tajms piše da je druga stvar da li Jandeks zaista može da "raskrsti" s Rusijom. Izvori ovog lista kažu da kompanija prvo mora da dobije odobrenje Kremlja da bi mogla da izvrši transfer tehnologija registrovanih u Rusiji van zemlje. Takođe, mora da uključi svoje akcionare u plan restrukturiranja pre nego što s njim nastavi.

Dva Rojtersova izvora, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekla su da su Putin i Kudrin razgovarali noćas o Jandeksu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ne može da potvrdi da li je sastanak održan ili ne.

„Kudrin je neko za koga kompanija smatra da je prava liučnost da upravlja ovim postupkom jer je dovoljno liberalan da zna da je Rusiji potrebna privatna internet firma, oslobođena nacionalizacije, i da on ima kredibilitet u Putinovim očima“, rekao je jedan od sagovornika britanske agencije.

Otkako je Rusija krajem februara pokrenula „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini, Jandeks, inače listiran na njujorškoj Nasdak berzi i koji se često naziva „ruski Gugl“, bori se sa domaćim pritiskom, s jedne strane, i zapadnim investitorima s druge.

Jandeks nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentarom.

Pratite vesti sa fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading