LUKAŠENKO UPOZORIO: Odgovorićemo zajedno – neće samo Evropa zadrhtati
Foto: EPA/SERGEI GAPON / POOL

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je izjavio, da će u slučaju napada sa zapada ili juga, Belorusija odgovoriti zajedno sa Rusijom tako, da neće samo Evropa zadrhtati.

LUKAŠENKO UPOZORIO: Odgovorićemo zajedno – neće samo Evropa zadrhtati

EPA

 

- U slučaju da nas neko napadne, ne možete ni da zamislite kako možemo da odgovorimo.... Nećemo razmatrati problem prljave, čiste nuklearne bombe. Odgovorićemo tako da neće samo Evropa zadrhtati. Nećemo samo mi (Belorusija) odreagovati, već ćemo to učiniti u saradnji s Rusijom. To je naša zajednička grupa oružanih snaga - rekao je Lukašenko „Prvom kanalu“ na marginama samita Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Jerevanu.

On je komentarisao i pretpostavke američkih medija da će beloruska vojska uskoro ući u Ukrajinu.

- To je potpuna glupost. Ako se sa vojskom uključimo u konflikt, ništa pozitivno nećemo učiniti, naprotiv, još gore ćemo uraditi. To nije uloga Belorusije u tom konfliktu - rekao je Lukašenko.

NATO povećava vojsku na našim granicama

Povećavanje broja vojnika NATO-a na istoku, pod izgovorom obuzdavanja Rusije i saveznika, predstavlja pokušaj da se osvoji potencijalni prostor za borbena dejstva, izjavio je pre Aleksandar Lukašenko u Jerevanu.

LUKAŠENKO UPOZORIO: Odgovorićemo zajedno – neće samo Evropa zadrhtati

EPA

 

- Pod izgovorom navodnog obuzdavanja agresivnog ponašanja Rusije i njenih saveznika u toku je planirano povećavanje vojnog prisustva SAD i drugih zemalja NATO-a na zapadnim granicama ODKB-a, odnosno na našim granicama. Zapad nastavlja da prebacuje na istočno krilo NATO-a vojsku, naoružanje i vojnu tehniku. Povećava se intezitet njihove operativne i borbene obuke. Šta je to ako nije osvajanje potencijalnog prostora borbenih dejstava? - rekao je Lukašenko, a prenosi agencija Belta.

Zapad hoće i Belorusiju da uvuče u rat

Severnoatlantska alijansa je konačno učvrstila svoj antiruski i antibeloruski pravac, rekao je Lukašenko i dodao da zapadne zemlje, koje su već potpuno uključene u sukob u Ukrajini, nastoje da u taj konflikt uvuku i Belorusiju.

On je podsetio na to da Belorusija, počev od 2014. godine, čini sve što može da se ukrajinski sukob prekine.


- Zemlje Zapada su optužile i nastavljaju da nas optužuju za sve smrtne grehove. Pokušavaju svim snagama da uvuku Belorusiju u taj sukob, iako su same 'do grla' u njega uvučene. Na njihovim poligonima se obučava na hiljade ukrajinskih vojnika, u skladu s programima NATO-a. Kijev se snabdeva zapadnim naoružanjem i vojnom tehnikom. Šta je to ako nije direktna uključenost u sukob? A kako da se razume izjava generalnog sekretara NATO-a koji kaže da će poraz Ukrajine značiti poraz Severnoatlantske alijanse? - rekao je Lukašenko.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading