PROROČKI TEKST AMERIČKOG DIPLOMATE IZ 1997. GODINE Rusija će morati da odgovori
Foto: Shutterstock

Širenje NATO-a biće najfatalnija greška američke politike od Hladnog rata. Na ovo je upozorio američki diplomata, politikolog i istoričar Džordz Kenan još 1997. godine. Njujork tajms, u svetlu nedavnih događaja, ponovo objavljuje Kenanov članak od 5. februara 1997. godine.

Kako je politikolog pisao, odluka o proširenju Alijanse mogla bi da zapali nacionalistička, antizapadna i militaristička osećanja u ruskom javnom mnjenju i da vodi njenu spoljnu politiku u pravcu koji je izrazito nepovoljan za Zapad. 

„Za žaljenje je, naravno, što će Rusija morati da odgovori na ovaj izazov u ​​trenutku kada je njena izvršna vlast u stanju velike neizvesnosti i gotovo paralizovana. Ovo je dvostruko žalosno, imajući u vidu apsolutni nedostatak nužde na takav korak. Zašto bi se, uz sve mogućnosti i nade koje se rađaju krajem Hladnog rata, odnosi Zapada i Istoka svodili na pitanje ko i s kim treba da sklapa saveze i – implicirajući neki fantastičan i neverovatan budući vojni sukob – protiv koga?“ – naveo je diplomata.
 
On je takođe rekao da NATO pregovara sa ruskim vlastima u nadi da će ideju širenja predstaviti kao prihvatljivu i podnošljivu za Rusiju. Međutim, i tada su i ruska vlada i društvo bili krajnje neimpresionirani uveravanjima Alijanse da nema neprijateljskih namera. 
 
„Oni to vide kao pretnju svom prestižu (a to je za njih pitanje od najveće važnosti) i svojim bezbednosnim interesima. Oni, naravno, neće imati drugog izbora nego da tretiraju proširenje kao vojni čin. Ali oni će to i dalje smatrati činom grubog zanemarivanja od strane Zapada i, najverovatnije, potražiće negde drugde garancije za svoju pouzdanu i sigurnu budućnost “, upozorio je Džordz Kenan.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading