PREMIJERKA ITALIJE IZNELA STRAŠNE OPTUŽBE Francuska stavila šapu na nekadašnje kolonije: Deca rade u rudnicima! (VIDEO)
Foto: Printscreen

- Ovo se zove CFA franak, valuta, koju Francuska štampa za svoje nekadašnje kolonije za svoje bivše kolonije (14 afričkih država) na koje se primenjuje senjoraž (danak gospodaru) i na osnovu kojih eksploatiše resurse ovih nacija - navela je premijerka Italije i pokazala fotografiju novca.

Postoje dve varijante ovog novca, jedna se koristi u centralnoj, a druga u zapadnoj Africi, ali obe imaju istu vrednost.

 

 

Tada je Meloni pokazala drugu fotografiju, koja je samo dodatno podstakla užas koji će uslediti nakon saznanja na koji je način Francuska praktično stavila "šapu" na svoje bivše kolonije i time ih dovela u neki savremeni sistem robovlasništva.

- Ovo je dete koje radi u rudniku zlata u Burkini Faso (država u Zapadnoj Africi), ova država je jedna od najsiromašnijih na svetu. Francuska štampa kolonijalni novac za Burkinu Faso, koja ima zlato, a zauzvrat traže da 50 odsto svega što Burkina Faso izveze završi u kasi Francuske riznice. Zlato zbog kog ovo dete ide u tunele kako bi ga izvuklo, završava u kasi Francuske riznice - navela je premijerka Italije.

Melonijeva, koja je toliko ostrašćena u borbi protiv produbljivanja migrantske krize u Evropi, da je tužila čak i pisca Roberta Savijana, autora "Gomore", zbog klevete i komentara u vezi sa politikom prema migrantima u Sredozemlju.

- Tako da rešenje nije da se Afrikanci dovedu u Evropu, suština je da se Afrika oslobodi pojedinih evropskih zemalja koje je eksploatišu i da se dozvoli ovim ljudima da žive od toga što imaju - zaključila je premijerka i naglasila svoju poentu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Kolt

21.11.2022 21:42

Beavo meloni.samo custi italiju id olisa kiga su primili ovi ispred lopivi! Pozdravlja te srbija