GOVOR SI ĐINPINGA UZDRMAO SVET Evo šta je poručio velikim svetskim silama
Foto: Alo/Foto: EPA/XINHUA/YAO DAWEI

- Ključno je da se usprotivimo politizovanju i korišćenju trgovine hranom i energijom kao oružja i da ukinemo jednostrane sankcije i ograničenja u relevantnim sferama istraživačke i tehnološke saradnje - rekao je Si.

On je izrazio uverenje da se problemi mogu rešiti međunarodnom saradnjom na praćenju tržišta i stvaranjem otvorenog i održivog tržišta robe, koristeći zajedničke napore sa ciljem stabilizovanja cena i lanaca snabdevanja.

- Sigurnost hrane i energije su najrelevantniji izazovi globalnog razvoja. Glavni razlog trenutne krize nisu problemi sa proizvodnjom i potražnjom već sa lancima snabdevanja, kao i ometanje međunarodne saradnje - istakao je kineski lider.

Si je pozvao članice G20 da "ograniče globalnu inflaciju" i eliminišu ekonomske i finansijske rizike.

On je naglasio da razvijene ekonomije treba da svedu na minimum negativnu stranu efekata njihove monetarne politike.

- Treba da nastavimo da podržavamo multilateralni trgovinski sistem sa centralnom ulogom Svetske trgovinske organizacije i da omogućimo liberalizaciju trgovine i ulaganja - naglasio je Si.

Prema njegovim rečima, za međunarodnu zajednicu je ključna i "nulta tolerancija" prema korupciji.

Si je naveo da globalni razvoj nije moguć bez mirne i stabilne međunarodne situacije, te da je u tu svrhu predstavio Globalnu bezbednosnu inicijativu.

Predsednik Kine dodao je da je važno osiguravanje toga da tranzicija sa fosilnih goriva na obnovljivu energiju ne naškodi ekonomiji i životnom standardu ljudi.

 

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading