JOŠ UVEK SE PAMTI KRVAVI PIR ČEČENSKIH TERORISTA Putin „Nismo mogli sve da spasimo! Oprostite nam”
Youtube/Printscreen/RT

Reč je o napadu grupe čečenskih terorista, predvođenih Movsarom Barajevom, na pozorište na Dubrovki, a tom prilikom su po nekim podacima stradale čak 174 osobe, dok je povređeno njih oko 700. Sve se dešavalo u vreme tzv. Drugog čečenskog rata, koji je u dve faze trajao od 26. avgusta 1999. do 15. aprila 2009. i koji je uzrokovao mnogo pogibija, kako među vojnicima i civilima, tako i među čečenskim gerilcima.

Sve je počelo 23. oktobra, kada su do zuba naoružani teroristi, pripadnici tzv. IPON-a („Islamski puk za posebne namene”), upali u pozorište u pauzi između dva čina. U holu je pre toga vladala vesela atmosfera i većina prisutnih je za napadače obučene u kamuflažne uniforme u prvom trenutku pomislila da su deo predstave.

Teroristi su u Moskvu pristigli nekoliko dana ranije u manjim grupama i smestili se u tzv. „sigurnim kućama”. Vođe su u nekoliko navrata proverile stanje u Dubrovki, uverivši se da je sistem bezbednosti na dovoljno niskom nivou. Pozorište je bilo veoma pogodno za napad, pošto je na relativno malom mestu bilo koncentrisano mnogo ljudi, mogućnost za beg, takođe, bila je mala, a nije bilo ni prozora kroz koje bi policijski snajperisti mogli eventualno da ugroze napadače.

Kada su teroristi ušli u salu u kojoj je trebalo da bude izveden mjuzikl „Sever-Istok”, zatvorili su ulazna vrata i pucajući u vazduh obznanili da su blokirali pozorište. Glumci su izbačeni sa scene, a napadači su počeli da viču: „Ovo je otmica!”

Čuvari opremljeni tek gasnim pištoljima brzo su savladani, a pojedini gledaoci dobili su udarce kundacima automata. Među teroristima je bila i grupa žena-samoubica opasanih eksplozivom i spremnih da isti aktiviraju svakog momenta. One su se odmah rasporedile po prostoriji kako bi učinak njihove eventualne akcije bio što veći. Blokirano je ukupno 916 prisutnih, među njima i autor mjuzikla Georgij Vasiljev, kojem se u jednom trenutku ukazala mogućnost da pobegne, ali je ostao na mestu drame, veran svojoj publici.

Među posetiocima je zavladala panika, policajci koji su u kratkom roku opkolili zgradu nisu znali kako da reaguju. Teroristi su pustili samo jednu ženu sa troje male dece i jasno stavili do znanja da će ići do kraja. Jedan oficir koji se ponudio da bude talac umesto ostalih posetilaca na mestu je izrešetan. Od tog trenutka počelo je mučno čekanje.

Odmah je bilo jasno da je napad pažljivo planiran. Teroristi su tačno znali šta moraju da urade i šta mogu da očekuju. Posebnu opasnost predstavljale su 22 teroristkinje, vrbovane po pasivnim planinskim krajevima, iz neobrazovanih sredina koje su bile uverene da jedino potpunim ličnim žrtvovanjem mogu da se spoje sa svojim najmilijim preminulima. Sve što je trebalo da urade bilo je da stave pripremljene baterije u upaljače i iste aktiviraju. Uz njih, duž koridora razmešteno je još nekoliko ručno izrađenih bombi sa ukupno oko 110-120 kilograma eksploziva.

Po upadu u pozorište počela je i medijska kampanja. Ideolozi terorista, van domašaja ruskih vlasti, počeli su da iznose svoje zahteve putem raznih medija poput Bi-Bi-Sija, „Sandej Tajmsa”..., sve sa pokušajem da se organizuju demonstracije kojima bi bili podržani njihovi zahtevi.

U međuvremenu, pripadnici ruskih antiterorističkih grupa „Alfa” i „Vimpel”, njih 180, spremali su upad u pozorište. Osnovni cilj bio je onemogućavanje žena, koje su sve vreme bile u nekoj vrsti transa, da aktiviraju eksploziv. Bilo je jasno da teroristi ne mogu da kontrolišu ceo prostor pozorišta, tako da je jedan odred specijalaca uspeo da kroz susedni bar upadne u zgradu neprimećen. Druga grupa ušla je kroz podrum.

Znalo se da bi bilo kakav otvoreni napad samo izazvao tragediju, pa je odlučeno da se upotrebi omamljujući gas. Ovaj plan je barem davao nadu da teroristi neće stići da aktiviraju eksploziv. Ali to je značilo i moguću smrt ne samo njihovu već i određenog broja već uveliko izmorenih i frustriranih posetilaca.

U rano jutro 26. oktobra, u pozorište je kroz ventilacioni sistem neprimetno upumpan gas. Trebalo je reagovati munjevito, pošto su teroristi bili izmešani sa taocima. Ipak, sve je izvedeno efikasno i ni jedan od terorista nije uspeo ni metak da opali. Likvidiran je i vođa Movsar Barajev, koji je u tom trenutku davao izjavu pred kamerama.

Rezultat cele akcije nije, međutim, bio potpun. Broj mrtvih među taocima ubrzo je dostigao 130. Mnogi su umrli upravo od gušenja gasom.

 

 

Govoreći o dešavanjima u Pozorištu na Dubrovki, ruski predsednik Vladimir Putin mogao je samo da zaključi: „Nismo mogli sve da spasimo. Oprostite nam”.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading