RUSIJA DOBILA JOŠ 11 NEPRIJATELJA Spisak se proširuje
Foto: mil.ru

Reč je o Britanskoj antarktičkoj teritoriji, Britanskoj teritoriji Indijskog okeana, Kajmanskom ostrvu, Foklandskim ostrvima, ostrvu Monserat, ostrvu Pitkern, Svetoj Jeleni, Ascension i Tristan da Kunja, Južnoj DŽordžiji i Južnim Sendvič ostrvima, teritorijama Akrotiri i Dekelija na ostrvu Kipar, ostrvima Turks i Kaikos.

Ranije su samo tri britanske prekomorske teritorije priznate kao neprijateljske - ostrvo Angvila, Britanska Devičanska ostrva i Gibraltar. Sada je svih 14 teritorija uključeno na listu.

Rusija je počela sa sastavljanjem liste neprijateljskih zemalja i teritorija još 2018. godine. SAD su ušle prve. 2021. godine, pravo predstavljanja novih učesnika preneto je na vladu, Češka je postala drugi član liste. Posle početka ruske specijalne operacije u Ukrajini i recipročnih mera zapadnih zemalja, broj učesnika na spisku je značajno porastao. Trenutno je na spisku se nalazi više od pedeset zemalja, uključujući i razvijene zemlje sveta.

Ruske vlasti mogu uvesti različite restriktivne mere za zemlje i teritorije koje su na toj listi. Na primer, kompanijama iz neprijateljskih zemalja zabranjene su transakcije sa akcijama ruskih strateških preduzeća, kao i kompanijama koje im pripadaju, najmanje do kraja godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aleksandar

30.10.2022 15:05

spisak svih zemalja koje je engleska napala je mnooogo duži.