RECITE ZBOGOM PRIVATNOSTI Snouden: Za pet godina on će posedovati vaše oči
EPA

Edvard Snouden sugeriše da je pad cena akcija Mete privremen i da bi kompanija i dalje mogla da predstavlja ozbiljnu pretnju čovečanstvu

Meta Platforms, matična Fejsbuk kompanija, doživela je krah na berzi nakon što je prijavljena zarada kompanije u sredu bila ispod očekivanja. Međutim, bivši član Državne bezbednosne agencije SAD-a i zagovornik privatnosti Edvard Snouden upozorio je da ne treba slaviti prerano propadanje kompanije, sugerišući da bi se i dalje mogla oporaviti i predstavljati pretnju društvu.

„Sad se smejte Zakerbergovom krahu akcija, ali za pet godina on će posedovati vaše oči i pauzirati oglase svaki put kada trepnete“, rekao je Snouden.

Ovo nije prvi put da uzbunjivač NSA, koji trenutno živi u Rusiji i nedavno je dobio rusko državljanstvo, kritikuje giganta društvenih medija i njegovog tvorca Marka Zakerberga, posebno u pogledu njegovih virtuelnih ambicija. U tvitu u avgustu prošle godine, Snouden je osudio Metin VR/AR metaverzum kako „krade i prepakuje“ VRchat koncept i zarobljava korisnike na „radnom mestu sa niskom rezolucijom, odsecajući im noge“.

 

 

Iako veruje da će ideja o sastancima virtuelne stvarnosti biti „ubilačka aplikacija“, Snouden je tvrdio da je Zakerbergova kompanija „otišla toliko u krajnost, da joj se ne može verovati da poštuje granice potrebne za privatne sastanke“.

Metin pokušaj da stvori sopstveni univerzum je više puta naišao na probleme, uprkos milijardama koje su uložene u projekat. Najnovija kvartalna zarada kompanije otkrila je da je njen ogranak Realiti Labs - koja uključuje njen metaverzalni projekat - izgubila oko 3,7 milijardi dolara zbog lošeg poslovanja. Odeljenje je na kraju izgubilo ukupno 9,4 milijarde dolara do sada ove godine i 6,9 milijardi dolara prethodne godine.

Kritičari sada pozivaju Zakerberga da odustane od svog astronomski skupog okretanja ka 3D virtuelnom svetu, a neki tvrde da se to jednostavno „ne isplati“.

Brojni akademici i zagovornici privatnosti takođe su izrazili zabrinutost da bi virtuelne svetove mogle da iskoriste kompanije koje žele da ih unovče i kontrolišu. Doktor Dejvid Rid, profesor veštačke inteligencije i prostornog računarstva na Univerzitetu Houp u Liverpulu, upozorio je 2021. da, iako metaverzum ima „fantastične prednosti“, on takođe dolazi sa „zastrašujućim opasnostima“. Rid je rekao da bi stvaranje mešovite stvarnosti, mešanje digitalnog i stvarnog sveta, moglo da stvori budućnost u kojoj će onaj ko je kontroliše „u osnovi imati kontrolu nad celokupnom vašom stvarnošću“.

ISKORISTITE TELEFON DA OTRIJETE DA LI VAS NEKO PRISLUŠKUJE ILI SNIMA U par jednostavnih koraka proverite da li vam neko ugrožava privatnost

Snouden je u petak takođe progovorio o kupovini Tvitera od strane Elona Maska, kad se složio sa milijarderovim stavom o cenzuri društvenih medija, rekavši da je to „očigledno otišlo predaleko“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading