AMERIKANCI IMAJU NOVI PLAN Našli su pravog čoveka za haos
Foto: EPA

Prema posmatračkoj grupi sa sedištem u Londonu, koalicija će promeniti ime proksi grupe u "Vojska slobodne Sirije". Odluka je doneta tokom nedavnog sastanka između visokih oficira koalicije i lidera MaT-a Muhameda Farida Kasema u garnizonu Al-Tanf.

 

 

Novo ime podseća na Slobodnu sirijsku armiju, koje su koristile brojne pobunjeničke grupe na početku sirijskog rata. Prošlog meseca, koalicija predvođena SAD imenovala je Kasema, bivšeg kapetana sirijske vojske, za novog vođu MaT-a. Kasem je zamenio osnivača grupe Muhanada Tala, koga je koalicija navodno izbacila iz Al-Tanfa.

Imenovanje Kasema, za kojeg se zna da je nasilni radikal, prvobitno su odbili militanti MaT-a, kao i civili u Al-Tanfu i obližnjem izbegličkom kampu Rukban. Međutim, Kasem je na kraju preuzeo svoju poziciju uz direktnu podršku koalicije.

 

 

MaT održava najmanje 300 militanata u koalicionom garnizonu Al-Tanf, gde je obično raspoređeno oko 200 američkih vojnika.

Imenovanjem radikala za vođu MaT-a, a zatim zamenu imena grupe opštijim, koalicija predvođena SAD možda se sprema da pokrene novu pobunu protiv sirijskih vladinih snaga iz Al-Tanfa. Svaki takav potez verovatno će naići na odgovor Damaska i njegovih saveznika.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading