PUTIN SPREMA "FANTOMSKU FLOTU" Rusi će ovako zaobići sankcije!
EPA

Prema podacima koji se navode u tekstu objavljenom na sajtu agencije, količina ruske nafte koja je isporučena morem u septembru bila je veća nego u februaru. Istovremeno, prema procenama "Blumberga", značajno je smanjen obim isporuka energenata evropskim zemljama, a povećane isporuke u Aziju, kao i neidentifikovanim kupcima.

Kako navodi agencija, Moskva stvara veliku fantomsku flotu, nepoznatih vlasnika. Prema podacima kompanije "Braemar" koje navodi "Blumberg", za održavanje izvoza od 4 miliona barela nafte dnevno biće potreban veliki broj brodova, koji se navodno planiraju dodati 240 tankera koji se koriste za transport iranske i venecuelanske nafte.

Rat u Ukrajini najnovije vesti - Alo.rs

Osim toga, kako navodi agencija, očekuje se porast broja pretovara energenata sa jednog broda na drugi. Kako navodi "Blumberg", to je povezano sa rizikom direktnog izvoza nafte iz ruskih luka u uslovima sankcija, kao i zbog potrebe da se na dugim rutama koriste veći tankeri, koji zbog svoje veličine ne mogu da uđu u ruske luke u Baltičkom moru.

Savet EU usvojio je 3. juna šesti paket sankcija protiv Ruske Federacije koji sadrži odloženi embargo na isporuke ruske nafte i naftnih derivata morem. Zabrana morskih isporuka nafte odložena je za početak decembra, a za naftne derivate - do februara 2023. godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading