OVAKO JE SVE POČELO? "Džejms Veb" snimio nestvarne slike Stubova stvaranja! (FOTO)
Foto: NASA

Probijajući se kao džinovski prsti kroz ogromni kosmički oblak, Stubovi stvaranja stekli su popularnost kada je svemirski teleskop „Habl“, pet godina od početka funkcionisanja, snimio taj region 1995. godine.

Stubovi stvaranja bili su nešto do tada neviđeno, veličanstveni oblaci blešteće prašine i gasa koji se prostiru širom nekoliko svetlosnih godina.

OVAKO JE SVE POČELO?

Foto: NASA

 

Sada je „Džejms Veb“, najosetljiviji svemirski teleskop koji je ikada napravljen, napravio najprecizniju i najdetaljniju fotografiju poznate svemirske strukture.

Astronomi su jedva čekali da se teleskop pozicionira kako bi uhvatio dobru perspektivu da snimi Stubove stvaranja, ne samo zbog veličanstvene lepote fotografija, već najviše zbog onoga što se u njima dešava.

Ovakve strukture su poznate kao zvezdana porodilišta, pošto se u njima odvija proces formiranje novih zvezda od okolnog gasa i prašine.

OVAKO JE SVE POČELO?

Foto: NASA

 

Tada dolazi do erozije gasa i prašine u maglini pod uticajem svetlosti novostvorenih zvezda.

Najbolji način da vidimo unutar magline je korišćenje infracrvene svetlosti koja može da se probije, jer se zbog svoje talasne dužine ne rasipa kada dođe u kontakt sa česticama prašine.

Umesto toga, može da se probije kroz prašinu, što znači da infracrveni instrumenti mogu da vide kroz zidove svemirske prašine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading