RASPAD DEMOKRATIJE U SAD Istaživanja pokazala - situacija alarmantna!
EPA/ Profimedia

AP je u sredu izvestio da samo oko polovine Amerikanaca danas ima veliko poverenje da će njihovi glasovi na predstojećim izborima na sredini mandata biti tačno prebrojani.

Pored toga, samo 9% odraslih u SAD reklo je da misli da demokratija funkcioniše „ekstremno” ili „veoma dobro”, u poređenju sa 52% koji je reklo da ne funkcioniše dobro.

AP napominje da su republikanci posle predsedničke trke 2020. godine, u kojoj je Džo Bajden pobedio tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, sve češće rekli da demokratija ne funkcioniše dobro.

Anketa, koja je ranije ovog meseca anketirala 1.121 odraslu osobu širom SAD, takođe je pokazala da je veliki deo republikanaca izgubio veru u glasački sistem, jer je 45 odsto izrazilo malo ili nimalo poverenja da će predstojeći izbori na sredini mandata biti tačno prebrojani. 

Mnogi republikanci su navodno izgubili poverenje u američki glasački sistem nakon što je Tramp optužio Bajdena da je ukrao predsedničke izbore 2020. korišćenjem manipulisanih glasačkih mašina i prevarama birača, posebno ukazujući na glasačke listiće za slanje poštom, što je na kraju preokrenulo vagu u izboru demokratskog kandidata. favorizovati nekoliko dana nakon dana izbora.

Iako su američki sudovi na kraju odbacili Trampove tvrdnje i tužbe, oko 58 odsto republikanaca i dalje veruje da Bajdenov izbor nije bio legitiman.

Anketa AP-a dolazi uoči izbora na sredini mandata 8. novembra na kojima bi republikanci mogli da povrate većinu u oba doma američkog Kongresa, pošto su mnogi Amerikanci postali frustrirani vladajućom Demokratskom strankom, optužujući je da nije uspela da se izbori sa inflacijom, ilegalnom imigracijom i porastom kriminala. stope, izveštavaju mediji i analitičari.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading