"UKRAJINA MORA BITI BAČENA U MRAČNO DOBA" Traži se brza i brutalna reakcija Moskve
Foto: Shutterstock

Tokom noći sa subote na nedelju, najmanje 17 ljudi je poginulo, a nekoliko desetina je povređeno u teškom granatiranju grada Zaporožja na jugoistoku Ukrajine.

Kerčki most je ključna putna i železnička veza između Krimskog poluostrva i Rusije. Ukrajina od danas popodne nije direktno preuzela odgovornost za eksploziju na Krimskom mostu. Ali, ruski nacionalisti već traže osvetu. To je potvrdio Sergej Aksjonov, guverner Krima, kojeg je na ovu funkciju postavila Moskva.

"Situacija je neprijatna, ali nije fatalna", rekao je Aksjonov.

"Naravno, emocije su preplavile i postoji zdrava želja za osvetom", kazao je.

Putinov dekret

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u subotu ukaz o pojačanim merama bezbednosti za most, kao i infrastrukturu koja snabdeva Krim strujom i prirodnim gasom i naredio istragu.

Neki ruski zvaničnici upozoravaju da Moskva mora da reaguje brzo i krajnje oštro, inače će pokazati slabost dok se suočava sa stalnim gubicima na bojnom polju i sve glasnijim kritikama.

Mesecima su propagandisti Kremlja i ruski vojni blogeri predlagali "totalni rat" koji bi uključivao uništavanje ukrajinskih elektrana, vodosnabdevanja i transportnih sistema koji se koriste za uvoz zapadnog oružja.

"Ukrajina mora biti bačena u mračno doba. Mostovi, brane, pruge, elektrane i drugi slični infrastrukturni objekti moraju biti uništeni", rekao je Vladimir Solovjov, jedan od najistaknutijih Putinovih propagandista.

Iako je Kremlj rekao da ne cilja na civile, Putin je upozorio da bi napadi na kritičnu infrastrukturu mogli postati norma.

Nekoliko sati nakon eksplozije, Kremlj je imenovao novog generala Sergeja Surovikina za komandanta ruskih snaga u Ukrajini. Surovikin je poznat kao nemilosrdan komandant kratkog fitilja, brutalan čak i po standardima ruske vojske, i zapadni izvori smatraju da neće pokazati mnogo milosti prema civilima.

Pratite nas i na Telegramu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading