RAT U EVROPI JE PONOVO MOGUĆ Nemački general izneo mračne prognoze o nuklearnoj pretnji iz Rusije
Foto: Pixabay/mohamed_hassan

Karsten Breuer (57) je general na čelu kriznog tima koji je odlikovan sa tri zvezdice, komanduje u berlinskoj kasarni Julius-Leber i organizuje pomoć Bundesvera u slučaju katastrofe, bilo da je u pitanju poplava ili korona.

"Ja predvodim sve vojnike koji su raspoređeni u Nemačkoj. Liderstvo iz jednog izvora.To nas čini okretnijim i moćnijim ako dođe do najgoreg", kaže Breuer.

Hibridni rat je poput uboda igle koji ima za cilj da izazove neizvesnost među stanovništvom i poljulja poverenje u državu, istakao je on i dodao da je jedan od takvih napada bio na Severni tok.

"Prema svim saznanjima, uništenje gasovoda je verovatno izazvano napadom. Međutim, hibridna situacija između rata i mira uvek uključuje nekoliko pokušaja. Istrage su još u toku. Cilj i svrha hibridnih napada je da se počinilac drži u mraku što je više moguće. Možda nikada nećemo moći definitivno da dokažemo ko stoji iza toga. Međutim, čini se jasnim da tako složen napad, 70 metara duboko u Baltičkom moru, zahteva resurse jedne države", rekao je on.

U Nemačkoj komandi ima 550 vojnih i 250 civilnih mesta. U situaciji katastrofe, Breuer, kao komandant, može da zahteva vojnike iz svih delova Bundesvera, bilo iz vojske, mornarice, vazduhoplovstva ili medicinske službe.

"Kada je u pitanju administrativna pomoć, na primer u slučaju prirodnih katastrofa, stvari se dešavaju veoma brzo. Za nekoliko sati ćemo doneti zahtev i sprovesti odluku, a onda će vojnici biti zamoljeni i iseljeni. Brzi smo. A što se tiče vojnih napada, dežurni smo ovde u komandi danonoćno. U slučaju ozbiljnog incidenta, danonoćno sam obavešten. Ako događaj ocenimo kao spoljni uticaj, koordiniramo se sa ostalim bezbednosnim organima i obaveštavamo vladu. Ako je za bezbednost u zemlji potrebno raspoređivanje vojske, brzo smo spremni. Za to postoje jasna pravila u Osnovnom zakonu. Bundestag odlučuje", naglasio je general.

 

 

"Ruski rat je značio da je naš fokus ponovo na nacionalnoj i alijansičkoj odbrani. Celoj zemlji je postalo jasno: rat u Evropi je ponovo moguć. Ovo nosi posledice za svakog stanovnika. Svima bi trebalo da bude jasno da treba da promene svoje individualno ponašanje”, naglasio je Breuer.

Spremiti se za napad

"Sve što jača našu otpornost u slučaju napada je deo toga. To ide od mentalnog stava do skladištenja kod kuće. Pored drugih stvari koje su vam potrebne za svakodnevni život: baterijska lampa i dovoljno baterija. Nemojte misliti, imam baterije na svom mobilnom. U slučaju dužeg nestanka struje, više ga ne možete puniti. Isto važi i za radio. Ako želite da dobijete informacije u hitnim slučajevima, pomoći će vam samo uređaji na baterije, a ne laptop ili televizor koji treba da bude uključen.

"Svaki stanovnik treba da se zapita - U kojoj meri se zalažem za vrednosti svoje zemlje i šta mogu da uradim da odbranim te vrednosti. Nemačka može da odbrani najvažnije", dodao je on i rekao: "Kontrapitanje: Da li smo mislili da će Ukrajina moći uspešno da se odbrani od Rusije? U vojnom smislu smo napravili korak napred. U svakom slučaju, možemo učiniti mnogo da se suprotstavimo uticaju kojem smo trenutno podvrgnuti.”

"Vidimo neverovatno hrabre ljude koji se suprotstavljaju ruskom agresoru na svim nivoima. Vidimo neverovatno hrabru i pametnu borbenu vojsku koja trenutno postiže veliki uspeh sa veoma impresivnim i važnim dostignućima na terenu. To je optimistično. Ukrajina mora da dobije ovaj rat", rekao je Breuer.

Komandant veoma ozbiljno shvata nuklearne pretnje iz Rusije.

"Naš način života, naše vrednosti, naše celo društvo su ugroženi. Ukoliko ne želimo da odustanemo od svega toga, ove pretnje moramo shvatiti veoma ozbiljno. Ali moramo da ostanemo hladne glave i oprezni. Histerija je loš savetnik. Kao vojnik, slikovito rečeno, uvek se odmaknem od cele situacije kako bih imao bolji pregled i ne bih se upleo u nebitne sitnice. To pomaže da se zadrži smirenost i orijentacija", naglasio je on u intervjuu.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading