PUTIN REKAO "NJET" Rojters: Ruski lider odbio dogovor na početku rata
Foto: EPA/ MAXIM SHIPENKOV

Britanska agencija navodi, pozivajući se na trojicu ljudi bliskih ruskom rukovodstvu, da je izaslanik Dmitri Kozak, koji je rođen u Ukrajini, rekao Putinu kako veruje da je dogovor koji je sklopio otklanja potrebu da Rusija nastavi vojnu operaciju protiv Ukrajine velikih razmera.

"Egzistencijalna pretnja"

Rojters je prvi put izvestio o Kozakovoj preporuci Putinu da prihvati sporazum.

Ruski predsednik je u više navrata pre rata tvrdio da se NATO i njegova vojna infrastruktura približavaju ruskim granicama primajući nove članice iz istočne Evrope i da se alijansa sada priprema da prihvati i Ukrajinu.

RAZGOVOR PUTINA I ŠOLCA Rusija nudi pomoć za siromašne zemlje

Putin je javno izjavio da to predstavlja egzistencijalnu pretnju Rusiji, što ga je nateralo da reaguje pokretanjem "specijalne operacije" u Ukrajini.

"Nema veze sa stvarnošću"

Upitan za komentar o izveštaju Rojtersa, portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da je on apsolutno netačan.

-To nema apsolutno nikakve veze sa stvarnošću. Nikada se nešto tako nije dogodilo. To je apsolutno netačna informacija - naglasio je Peskov.

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika, izjavio je da je Rusija iskoristila pregovore kao dimnu zavesu da se pripremi za svoju invaziju, ali nije odgovorio na pitanja Rojtersa o suštini pregovora niti je potvrdio da je bio postignut preliminarni dogovor.

-Danas jasno razumemo da ruska strana nikada nije bila zainteresovana za mirno rešenje - rekao je Podoljak, prenosi britanska agencija.

Pratite nas i na Telegramu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading