REŠENA MISTERIJA STARA 40 GODINA Novinar rasvetlio ubistvo u Australiji
DEAN LEWINS

Četrdeset godina trebalo je australijskom pravosuđu da rasvetli nestanak Linet Doson. Iako njeno telo nikada nije pronađeno, za ovaj zločin krivim je proglašen njen suprug Kris Doson i to zahvaljujući istrazi novinara u popularnom podkastu koji se bavi zločinima.

Presuda bivšem ragbisti Krisu Dosonu usledila je nakon decenija spekulacija o nestanku njegove supruge Linet u januaru 1982. Njeno telo nikada nije pronađeno, a nije bilo nikakvih neposrednih dokaza o eventualnom ubistvu.

Kris Doson je za ubistvo optužen tek 2018. i to nakon što je podkast koji se bavi zločinima analizirao ovaj slučaj. Tada je utvrđeno da je on imao aferu sa bebisiterkom, što je pokrenulo novu istragu.

Sada 74-godišnji Kris Doson je negirao da je počinio ubistvo, ostavši pri svom iskazu da je ona napustila njega i njihovo dvoje dece kako bi se, verovatno, pridružila nekoj religijskoj grupi. 

REŠENA MISTERIJA STARA 40 GODINA Novinar rasvetlio ubistvo u Australiji

DEAN LEWINS

 

 

Sudija Ijan Harison rekao je da su dokazi bili ubedljivi. Utvrđeno je da je on bio opsednut bebisiterkom tinejdžerkom i da je želeo njome da zameni svoju suprugu.

Postao je očajan kada njegovi prethodni planovi da napusti svoju ženu nisu uspeli, a bebisiterka je želela da okonča aferu.

"Izgledi da bi mogao da ostane bez nje (bebisiterke) bili su toliko frustrirajući da su ga na kraju savladali i on je rešio da ubije suprugu", naveo je sudija.

Samo nekoliko dana nakon što je Linet Doson nestala, bebisiterka se uselila u njihovu kuću. On je prijavio nestanak supruge nakon šest nedelja.

Pravda stigla zahvaljujući podkastu

Ovaj slučaj, star 40 godina, vratio se u žižu javnosti nakon što ga je novinar Hedli Tomas istražio u podkastu The Teacher's Pet. U podkastu su iznete tvrdnje da je Doson, koji je bio nastavnik u srednjoj školi, imao aferu sa 16-godišnjom učenicom u vreme kada je njegova supruga nestala.

Taj podkast je osvojio najvišu australijsku novinarsku nagradu i više od 30 miliona puta je pregledan, nalazio se u vrhu listi u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD, Kanadi i na Novom Zelandu.

Sudija je, međutim, rekao da je podkast ugrozio samo suđenje jer nije bio izbalansiran.

Suđenje je bilo odloženo zbog publiciteta koje je steklo, a Dosonovi advokati su tvrdili da je podkast imao uticaja na svedoke i potencijalne porotnike.

Zbog toga je presudu doneo sudija, a ne porota.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading