DNR I LNR ULAZE U SASTAV RUSIJE? Kijev priznao da se pripremao za rat? (FOTO/VIDEO)
Alo! Ilustracija/A.V.

U govoru povodom obeležavanja 31 godine od sticanja nezavinosti Ukrajine, predsednik te zemlje Volodimir Zelenski istakao je da se Ukrajina ponovo rodila kada je Rusija započela svoj napad 24. februara.

Zelenski se sastao i sa odlazećim britanskim premijerom Borisom Džonsonom, koji je u sredu doputovao u posetu Kijevu, šest meseci nakon što je Rusija započela napad na tu zemlju.

 

Mapa današnjeg dana

22.40

 

 

Uništeni dronovi iznad Berdjanska

22.39 - Dve bespilotne letelice večeras su uništene na nebu iznad Berdjanska, saopštila je gradska administracija.

MEDVEDEV SE OGLASIO O VELIKOM UJEDINJENJU: DNR i LNR ulaze u sastav Rusije?

21.38 - Donjecka i Luganska narodna republika mogu da uđu u sastav Rusije tek posle referenduma, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusi tvrde: Ukrajinci granatirali bolnicu

21.29 - Jedinice 27. artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine iz američkih raketnih sistema HIMARS granatirale su bolnicu

Medvedev: Cilj operacije u Ukrajini i sprečavanje Trećeg svetskog rata

20.29 - Sprovođenje ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini ima za cilj, između ostalog, sprečavanje Trećeg svetskog rata, smatra zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Ako bi Ukrajina dobila podršku i ušla u NATO, a onda bi jedan od ludih vladara Ukrajine pokrenuo vojnu operaciju protiv ruske teritorije, na primer protiv Krima, to bi značilo početak Trećeg svetskog rata - objasnio je Medvedev.

Poslanik u Evropskom parlamentu: Sukob u Ukrajini traje od 2014 – ali do nedavno Zapad nije mario

19.55 - Borbe u Ukrajini počele su još 2014. godine, kada su, nakon državnog udara koji su sponzorisale Evropa i SAD, neki Ukrajinci prvo bili diskriminisani, a kasnije granatirani, ali su se na Zapadu setili sukoba tek nakon što je „odmrznut“, rekao je član Evropskog parlamenta Tjeri Mariani u intervjuu za LCI.

Kijev priznao da se pripremao za rat

19.56 - Vlada Ukrajine počela je da se priprema za „veliki rat“ još od kraja 2019. godine, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov za televizijski kanal En-Te-Ej.

- Pripremali smo se za rat, priprema je počela posle osmog, devetog decembra 2019. godine, kada predsednik Zelenski nije pristao u Parizu na uslove koje su nam predlagale Rusija, Francuska i Nemačka.

Blago rečeno, on je rekao: Ne, prijatelji, Minska tri neće biti, mi ćemo braniti svoju zemlju'. Sledećeg dana smo shvatili da je veliki rat s Ruskom Federacijom neizbežan - rekao je Danilov, prenosi Sputnjik.

KAKO ĆE SE ZAVRŠITI RAT U UKRAJINI? Pet scenarija sukoba u narednih šest meseci

18.50 - Novinar britanskog lista „Gardijan“ Den Sabag izneo je pet mogućih scenarija za razvoj sukoba u Ukrajini u narednih šest meseci.

Celu vest pročitajte OVDE.

Nemci prenaoružavaju danske oklopnjake

18.33 - Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok rekla je da je Nemačka finansirala prenaoružavanje danske vojske u vezi sa isporukom 44 oklopna transportera M113 iz Kopenhagena Kijevu.

Ukrajinska vojska lansirala 17 raket iz sistema „Grad“ na Zajcevo

18.13 - Ukrajinska vojska je za 40 minuta lansirala 17 raketa iz sistema „Grad“ na Zajcevo, piše na Telegramu predstavništva Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida režima vatre.

Osim toga, granatirane su i Gorlovka i Makejevka sa 10 projektila kalibra 152 milimetra i tri projektila 155 milimetara (NATO kalibar).

Kina: NATO će se boriti do poslednjeg Ukrajinca

17-36 - Portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Žao Liđijan je na svom Tviteru postavio citat suosnivača rok grupe „Pink flojd“ Rodžera Votersa o tome, da će se NATO boriti do poslednjeg Ukrajinca.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

 

 

Kijev se žali: Evropa nam sporije pomaže od Amerike

17.35 -Savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak se požalio na to da Evropa sporije isporučuje pomoć nego Sjedinjene Američke Države, piše američki list Hil.

- Podoljak je rekao da je problem sa ‘takozvanom tradicionalnom Evropom’, ukazavši na Nemačku, Francusku i Italiju, u operativnim odlukama. On ih kritikuje za to što oni veoma sporo šalju neophodnu pomoć Ukrajini u odnosu na brzinu reakcija Sjedinjenih Američkih Država - piše list.

Podoljak je dodao i da stara Evropa može da sledi primer SAD, što će učiniti njihove odluke prikladnijim.

Energodar: Ukrajinske snage ponovo granatirale Zaporožje

17.19 - Ukrajinske snage granatirale su danas teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje, a četiri granate pogodile su područje skladišta radioaktivnih izotopa, objavljeno je na Telegram kanalu vojno-civilne uprave grada Energodara.

U objavi se kaže da nije pričinjena šteta na infrastrukturi i ključnim čvorovima stanice, a nivo zračenja ostao je normalan, prenose ruske agencije.

 

Slike granatiranog Kujbiševa

16:54 - Ukrajinske trupe granatirale su iz sistema HIMARS naselje Kujbiševo u Zaporoškoj oblasti, oštećene su stambene zgrade.

 

 

Pogođeno skladište nuklearnog otpada

16:20 - Ukrajinska vojska navodno je granatirala Zaporošku nuklearnu elektranu, prenose ruski mediji.

Četiri projektila su pala u blizini skladišta radioaktivnih izotopa, saopštile su vlasti Energodara, u čijoj se blizini nalazi atomska centrala, prenose RIA novosti.

Ukrajinska strana se nije oglasila povodom ove informacije.

"Biće uništene"

15:50 - U najskorije vreme biće uništene sve tačke sa kojih se granatira Zaporoška nuklearka, smatra prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Vladimir Džabarov.

Zelenski reaguje na izveštaj ruskog ministra odbrane

15:27 - 

 

 

 

Kadirov spreman da odgovori SBU na optužbe za zločine

DNR I LNR ULAZE U SASTAV RUSIJE? Kijev priznao da se pripremao za rat? (FOTO/VIDEO)

Foto: Ilustracija

 

 

15:00 -  Čečenski lider Ramzan Kadirov najavio je spremnost da se sastane sa pripadnicima Službe bezbednosti Ukrajine koja ga je optužila za ratne zločine.

"Odredite lokaciju gde treba da se pojavimo, rado ćemo doći i videti ko je kriminalac, ko je ubica a ko terorista. Nemate ni časti ni savesti", napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

Zaporoška nuklearna elektrana ponovo je priključena na ukrajinsku mrežu

14:18 - Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje ponovo je priključena na mrežu, saopštila je državna nuklearna kompanija zemlje.

 

Lukašenko: Naši avioni sada mogu da nose nuklearno oružje

DNR I LNR ULAZE U SASTAV RUSIJE? Kijev priznao da se pripremao za rat? (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

 

14:15 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da su beloruski avioni modifikovani tako da mogu da nose nuklearno oružje.

"Jednom smo ja i Putin u Sankt Peterbugu izjavili da ćemo beloruske avione Su-24 modifikovati da bi mogli da nose nuklearno oružje. Sve je završeno", rekao je Lukašenko, prenosi agencija Belta.

Istakao je da je Belorusija spremna da adekvatno odgovori na pretnje Zapada.

"Oni moraju da shvate da ih, ako krenu na eskalaciju, nikakvi helikopteri, nikakvi avioni, neće spasiti", dodao je Lukašenko.

 

FSB uhapsila Ukrajinca u Kursku,osumnjičen za špijunažu

13:45 - Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) uhapsila je u Kursku ukrajinskog državljanina koji je špijunirao u korist ukrajinske vojne obaveštajne službe, saopšteno je danas TAS S-u iz ove službe.

U stanu osumnjičenog, operativci FSB su zaplenili specijalne tehničke uređaje koje je dobio od ukrajinske obaveštajne službe i u njegovom ličnom računaru i mobilnom telefonu pronašli su specijalnu literaturu o snajperskoj obuci, preživljavanju, partizanskom ratu, izviđanju i subverzivnoj delatnosti i rad specijalnih službi, navodi se u saopštenju FSB, uz napomenu da se potraga i istražne radnje nastavljaju.

Protiv osumnjičenog pokrenut je krivični postupak, a za ovo delo po ruskom zakonu zaprećena je kazna zatvora od 10 do 20 godina, navodi TAS S.

 

 

 

Nad Hersonom ponovo dejstvuju PVO sistemi

13:30 - 

 

 

 

Ruski istražitelji rade na mestu ukrajinskog granatiranja grada Stahanova, izvedenog pomoću američkih sistema "Himars"

 

 

Lukašenko: Naši avioni sada mogu da nose nuklearno oružje

12:30 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da su beloruski avioni modifikovani tako da mogu da nose nuklearno oružje.

"Jednom smo ja i Putin u Sankt Peterbugu izjavili da ćemo beloruske avione Su-24 modifikovati da bi mogli da nose nuklearno oružje. Sve je završeno", rekao je Lukašenko, prenosi agencija Belta.

Istakao je da je Belorusija spremna da adekvatno odgovori na pretnje Zapada.

"Oni moraju da shvate da ih, ako krenu na eskalaciju, nikakvi helikopteri, nikakvi avioni, neće spasiti", dodao je Lukašenko.

 

Rogov: Struja iz Zaporožja za oblasti pod ruskom kontrolom

11:30 -  Situacija u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani je pod kontrolom, proizvedena struja se isporučuje na teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod ruskom kontrolom, izjavio je član proruske oblasne administracije Vladimir Rogov, a prenosi agencija RIA Novosti.

Ranije su ruske vlasti saopštile da je ukrajinska strana prekinula poslednji, četvrti dalekovod, od nuklearke Zaporožje do Ukrajine, tako da tamo ne postoji mogućnost snabdevanja strujom.

"Situacija u nuklearki je pod kontrolom, struja se proizvodi, isporučuje se direktno na oslobođene teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti", rekao je Rogov za TV "Rusija 1".

 

Bi-Bi-Si: Rusija sagoreva ogromne količine gasa u blizini granice sa Finskom

10:30 - Rusija sagoreva velike količine prirodnog gasa koje bi ranije izvozila u Nemačku, dok troškovi energije rastu u Evropi, preneo je Bi-Bi-Si.

Isključeni svi rekatori na nuklearki Zaporožje

09:30 - Svi reaktori nuklearne elektrane Zaporožje su isključeni jer su ispali iz ukrajinske električne mreže, saopštio je ukrajinski „Energoatom“. Kako se navodi, snabdevanje strujom za sopstvene potrebe nuklearke vrši se putem daljinske veze sa drugim električnim sistemima. Takođe se navodi i da bezbednosni sistemi ne prijavljuju nikakvu opasnost.

Požari kod nuklearke Zaporožje!

08:50 - U blizini Zaporoške nuklearne elektrane izbili su požari, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- U području Zaporoške nuklearne elektrane gore šume - rekao je Rogov. On je objavio satelitske snimke sa lica mesta.

 

 

 

Zelenski: Najteža zima u istoriji Ukrajine! 

08:15 - Predstojeća zima biće najteža u istoriji Ukrajine – zbog visokih cena gasa, rekao je u obraćanju naciji predsednik te zemlje Vladimir Zelenski.

On je podsetio da je cena „plavog goriva“ u Evropi skočila iznad 3.300 dolara za hiljadu kubika. U takvim uslovima, kako je rekao Zelenski, Kijev pokušava da učini sve da se pripremi za zimu.

- A on (zimski period) će zaista biti najteži u našoj istoriji - rekao je predsednik Ukrajine.

 

Uništena američka protivradarska raketa HARM

07.56

 

 

Poljanski: Nadamo se da Ukrajinci neće granatirati misiju IAEA

07.27 - Rusija se nada da će kijevske snage imati dovoljno pameti da ne gađaju misiju IAEA u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, iako među njima ima grupa koje ne kontroliše centralna komanda, izjavio je prvi zamenik predstavnika Rusij u UN Dmitrij Poljanski.

Ruska vojska u rejonu Melitopolja sprečila rušenje dalekovoda

07.14 - Vojnici Oružanih snaga Rusije su, zahvaljujući reakciji lokalnog stanovništva, sprečili rušenje dalekovoda u rejonu Akimovke u predgrađu Melitopolja u Zaporoškoj oblasti, rekao je Sputnjiku izvor iz policije.

- Operativna grupa je stigla do dalekovoda u rejonu Akimovke nakon što im se obratilo lokalno stanovništvo, koje je obavestilo da su primetili grupu sumnjivih lica. U trenutku dolaska operativne grupe je eksplodirala jedna bomba, ali su uspeli da demontiraju tri - rekao je sagovornik.

Kličko: U Kijevu promenjeno 95 naziva ulica sa ruskim imenima

07.05 - Glavni grad Ukrajine Kijev promenio je danas nazive 95 ulica u sklopu akcije da se "pročiste" ruska i sovjetska imena, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Strasno

26.08.2022 07:20

Dokle doseze pamet tog coveka! Dok narod gine, zemlja se razara njemu su najvazniji nazivi ulica. Strasno!