NOVI BEZBEDNOSNI PLAN RUSIJE Upotreba nuklearnog oružja moguća je samo u ovom slučaju
Alo! Ilustracija /J.V.

Diplomata je pismeno odgovorio na pitanja o tome kako Moskva vidi dijalog sa Sjedinjenim Državama o razoružanju, šta misli o pretnji nuklearnog rata i kako ocenjuje izglede za novu razmenu zarobljenika sa Vašingtonom.

Više puta smo potvrdili da smo u principu otvoreni za ozbiljnu, pragmatičnu i rezultatski orijentisanu interakciju koja ima za cilj smanjenje tenzija i rizika, sprečavanje opasne eskalacije i trke u naoružanju i jačanje strateške stabilnosti, uključujući i kontrolu naoružanja.

Istovremeno, ostaje da se vidi da li će Sjedinjene Države promeniti svoj namerno destruktivni kurs i da li će biti spremne da se uključe u dijalog na bazi ravnopravnosti i da uzmu u obzir naše interese i bezbednosne brige, radeći zajedno na stvaranju temelja nove, pravednije i stabilnije arhitekture međunarodne bezbednosti.

Sjedinjene Države već godinama insistiraju na učešću Kine u pregovorima o kontroli naoružanja.

Rusija poziva na učešće Veliku Britaniju i Francusku.

S obzirom na to da Moskva i Vašington ne mogu da uspostave bilateralni dijalog, koliko je realan ovaj petostrani format? 

Kakvi su planovi za saradnju sa onim zemljama koje nisu članice zvaničnog kluba nuklearnih sila, ali poseduju takvo naoružanje?

Zalažemo se da se svaka buduća interakcija između nuklearnih sila odvija na osnovu konsenzusa i uzimajući u obzir interese svih uključenih strana.

Što se tiče naše vizije okvira strateškog dijaloga i njegovih željenih ishoda, sve je to poznato i ostaje nepromenjeno. Naša ideja je da razvijemo „novu bezbednosnu jednačinu“ koja bi uzela u obzir sve faktore koji utiču na stratešku stabilnost.

U tom cilju nastojimo da pokrijemo čitav spektar ofanzivnog i odbrambenog, nuklearnog i nenuklearnog naoružanja sa strateškim potencijalom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading