BRITANSKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA: Putin gubi informacijski rat, ali ne trebamo previše slaviti
Foto: EPA/ MAXIM SHIPENKOV

Fleming je u autorskom tekstu za The Economist napisao kako su obe zemlje koristile svoje kibernetičke sposobnosti u ratu u Ukrajini.

- Do sada je predsednik Putin sveobuhvatno izgubio informacijski rat u Ukrajini i na Zapadu. Iako je to razlog za slavlje, ne bismo trebali podceniti kako se ruske dezinformacije odvijaju drugde u svetu, napisao je Fleming.

Baš kao i s kopnenom invazijom, čini se da su početni online planovi Rusije propali. Rusko korištenje ofenzivnih cyber alata bilo je neodgovorno i neselektivno, dodao je. 

"OŽIVLJAVANJE PROŠLOSTI" Putin krenuo Staljinovim metodama da podstiče Ruse

Fleming je rekao kako je Rusija razvila zlonamerni softver WhisperGate kako bi uništila i unakazila sastave ukrajinske vlade.

Takođe je rekao da je Rusija ranije koristila istu strategiju u Siriji i na Balkanu, a naveo je i kako su dezinformacije na internetu glavni deo ruske strategije. Međutim, GCHQ ih je uspeo presresti i na vreme dati upozorenja, dodao je.

Ne ulazeći u puno detalja, Fleming je rekao da bi Nacionalne kibernetičke snage Ujedinjenog Kraljevstva mogle odgovoriti Rusiji raspoređivanjem britanske vojne jedinice koja koristi ofenzivne kibernetičke alate.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading