SESTRA KIM DŽONG UNA ODBRUSILA Predlog Seula je glup!
Foto: AP

U izjavi koju su severnokorejski mediji objavili danas, Kim Jo Džong je naglasila da njena zemlja nema nameru da odustane od svog programa nuklearnog oružja i balističkih projektila zbog ekonomske saradnje i poručila da "niko ne trguje svojom sudbinom za kukuruzni kolač“.

Visoka zvaničnica Severne Koreje dovela je u pitanje iskrenost poziva iz Seula na poboljšanje bilateralnih odnosa, u trenutku kada, kako je rekla, Južna Koreja nastavlja zajedničke vojne vežbe sa SAD i ne sprečava civilne aktiviste koji prebacuju propagandne letke protiv Pjongjanga i drugi "prljavi otpad'''' preko granice dve zemlje.

Kim Jo Džong je akođe ismejala vojne sposobnosti Južne Koreje, rekavši da je Jug "pogrešno locirao" mesto lansiranja najnovijih raketnih testova Pjongjanga u sredu, nekoliko sati pre nego što je južnokorejski predsednik iskoristio konferenciju za novinare da pozove Severnu Koreju da se vrati diplomatiji.

 

 


"Bilo bi bolje za njegovu reputaciju da začepi usta, nego da priča gluposti pošto nije imao ništa bolje da kaže“, rekla je ona o Junovom predlogu.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje, koje se bavi međukorejskim poslovima, izrazilo je "snažno žaljenje'''' zbog komentara Kim Jo Džong, a iz kabineta predsednika poručili su Pjongjangu da pokaže "uzdržanost'''' i "duboko razmisli'''' o ponudi Seula.

Kim Jo Džong je prošle nedelje zapretila "smrtonosnom“ odmazdom Južnoj Koreji zbog izbijanja epidemije kovid-19 u njenoj zemlji, za koju tvrdi da su je izazvali leci i drugi predmeti bačeni iz balona koje lansiraju južnokorejski aktivisti.

Jun Suk Jol je tokom govora na državnoj televiziji u ponedeljak ponudio paket ekonomske pomoći Severnoj Koreji ako ona preduzme korake ka denuklearizaciji i odustane od nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Ova ponuda velike pomoći u hrani i lekovima, kao i modernizaciji sistema za proizvodnju električne energije i morskih luka i aerodroma, nije se značajno razlikovala od prethodnih južnokorejskih predloga koje je Pjongjang odbacio, navodi AP.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading