ŠOKIRANI SU NJEGOVIM REČNIKOM Ambasade SAD i Velike Britanije oštro osudile izjavu Izetbegovića da se Bošnjaci „prebrojavaju“
WPA/ TATYANA ZENKOVICH

"Šokirani smo i zgroženi jučerašnjim zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića“, saopštila je američka ambasada u Sarajevu.

U saopštenju se navodi da su gradjani BiH pre 30 godina „proživeli brutalan rat“ i da u 2022. godini „zaslužuju bolje od lidera koji apeluju na etničke podele i podstiču etničke tenzije“.

„Građani BiH zaslužuju lidere koji će raditi na opštem dobru i donositi teške odluke, neophodne da BiH obezbedi svoje mesto u evroatlantskoj zajednici naroda“, dodala je američka ambasada u BiH.

Ambasada je navela i da su „istinska posvećenost, saradnja i kompromis, a ne pribegavanje pretnjama i nasilju“ potrebni za rešavanje problema u BiH, koji se, kako se ocenjuje, pogoršavaju.

Povodom jučerašnje Izetbegovićeve poruke, britanska ambasada je navela da politički lideri treba da prestanu sa retorikom podela i eskalacija, kao i sa destabilizujućim političkim aktivnostima ili odlukama.

Navodi se da takve izjave izazivaju uznemirenost medju gradjanima i da podrivaju mir i stabilnost u zemlji i regionu.

Izetbegović je juče, na stranačkom skupu u Hadžićima kod Sarajeva, govoreći „o vojnoj snazi BiH u slučaju najgoreg scenarija“, odnosno rata.

„Prebrojali smo se, i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate“, kazao je Izetbegović.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading