ŠRI LANKA Vikremesinge položio zakletvu kao privremeni predsednik
EPA/M.A.PUSHPA KUMARA

Vikremesinge je već preuzeo tu funkciju, nakon što je bivši predsednik Gotabaja Radžapaksa pobegao iz zemlje u sredu, posle višemesečnih antivladinih protesta.

Predsednik parlamenta Šri Lanke Mahinda Japa Abejvardena danas je zvanično prihvatio ostavku predsednika Radžapakse.


- Od ovog trenutka prelazimo na ustavno imenovanje novog predsednika“, rekao je novinarima predsednik parlamenta - prenosi Rojters.

Radžapaksa, koji je u sredu pobegao na Maldive usred masovnih protesta zbog ekonomske krize u Šri Lanci, sleteo je juče u Singapur, a kako su rekli zvaničnici Maldiva za AP, on će kasnije otići za Džedu u Sadijskoj Arabiji.Vest o Radžapaksinoj ostavci, koja je prvo poslata mailom predsedavajućem parlamenta, pre nego što je dostavljena u štampanoj verziji, izazvala je sinoć slavlje na ulicama Kolomba, glavnog grada Šri Lanke.

Premijer Vikremesinge, privremni vršilac dužnosti predsednika, proglasio je u sredu vanredno stanje u celoj zemlji i policijski čas u pojedinim delovima, nakon bekstva Radžapakse.

Najviši funkcioneri vladajuće partije Šri Lanke saglasni su da podrže Vikremesingea, za svog predsedničkog kandidata, izjavio je ranije Rojtersu izvor iz vladajuće partije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading