AMERIKANCI RAZVILI NAJJEZIVIJE ORUŽJE Mikrotalasi probijaju svaku odbranu
Foto: Twitter/printscreen/MoDIsrael

Završna ispitivanja zajedničkog elektromagnetnog nekinetičkog udarnog oružja velike snage (HIJENKS) će zajedno sprovesti Laboratorija za istraživanje vazduhoplovstva (AFRL) i Kancelarija za pomorska istraživanja u vojnoj bazi u blizini kalifornijskog jezera Kina, u sklopu intenzivnih testova ovog leta, koje je označilo kraj petogodišnjeg razvojnog projekta.

Džefri Hegemajer, koji vodi odeljenje za elektromagnetiku velike snage AFRL-a, rekao je da oružje još uvek nije pronašlo platformu, ali je primetio da bi njegova manja veličina omogućila razne upotrebe u borbi.

„Počećemo da razmatramo više aplikacija specifičnih za usluge kada uradimo ovaj test koji demonstrira tehnologiju“, rekao je on novinarima tokom brifinga krajem prošlog meseca.

HIJENKS je dizajniran da koristi mikrotalasne pećnice velike snage za onesposobljavanje neprijateljske elektronike, nadovezujući se na prethodni rad obavljen pre više od decenije u okviru projekta Counter-electronics High Pover Microvave Advanced Missile Project, takođe poznatog kao CHAMP.

Vazduhoplovstvo takođe napreduje u razvoju drugog mikrotalasnog sistema usmerene energije, Tactical High Pover Operational Responder (THOR), koji ima za cilj da „onemogući rojeve dronova“ koji bi mogli da ugroze trupe ili vojne baze, rekao je menadžer programa THOR Adrian Lucero.

„Postoje i drugi efektori koji su namenjeni protiv sistema bespilotnih letelica kao što su oružje, mreže i laserski sistemi“, rekao je Lucero tokom istog junskog pressera. „Ali ono što THOR donosi na sto je da ima veći domet na koji utiče i ima smanjeno vreme angažovanja.”

Prototip za THOR je nedavno poslat u inostranstvo na testiranje, tokom kojeg su razvojni timovi pokušali da prošire domet sistema i povećaju njegovu snagu, nastavio je Lucero, dodajući da je oružje bilo 94% pouzdano tokom testiranja i dokazalo da može biti korisno „u stvarnom svetu."

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading