PUTIN SPREMIO PAKLENU OSVETU ZAPADU Važna američka institucija uputila hitnu depešu "Ovaj STRATOSFERSKI UDAR će nas baciti na kolena"
Alo! Ilustracija /J.V.

Ako američke i evropske sankcije izazovu ruski osvetnički rez u isporuci nafte, globalne cene tog energenta mogle bi da dostignu "stratosferski" nivo od 380 dolara po barelu, upozoravaju analitičari američke investicione banke Džej-Pi Morgan Čejs, prenosi Jutarnji list.

Rusija bi, s obzirom na svoju snažnu fiskalnu poziciju, mogla sebi da priušti, ocenjuju, da smanji dnevnu proizvodnju za 5 miliona barela bez da njena privreda pretrpi preveliku štetu, napisali su analitičari, a prenosi Bloomberg. Ali za veliki deo ostatka sveta taj potez bi mogao biti strašan.

Nestanak 3 miliona barela nafte dnevno sa svetskog tržišta mogao bi cenu na londonskoj berzi dovesti na 290 dolara po barelu, dok bi najcrnji scenario smanjenja od 5 miliona barela vodio ceni od 380 dolara.

Zemlje članice G7 rade, naime, na razradi komplikovanog mehanizma koji bi ograničio cenu koju ruska nafta može postići, a razlog tome je da se pojača pritisak na rusku vojsku u Ukrajini.

"Verovatno je da bi se, u slučaju ograničenja cene, Rusi odlučili na osvetu smanjivanjem proizvodnje kako bi Zapadu naneli bolan udarac. Trenutna napetost na globalnom tržištu nafte je na ruskoj strani", kažu analitičari JP Morgan Chasea u depeši poslatoj svojim klijentima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading