POSLEDNJE PRIPREME ZA SVEOPŠTI UDAR Turske snage i frakcije u stanju visoke pripravnosti
Foto: Printscreen

Prema londonskom listu, sve frakcije SNA stavile su svoje militante u stanje visoke pripravnosti i sada čekaju turska naređenja.

 

 

Turska vojska i njeni zastupnici, koje uglavnom predstavlja SNA, pripremaju se za novu operaciju protiv SDF-a od maja. U nedavnom govoru, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će glavne mete operacije biti gradovi Tel Rifat i Manbidž u severnom delu sirijskog Alepa.

Izvori SNA javili su za New Arab da će prva faza predstojeće operacije ciljati Tel Rifat i 40 obližnjih sela.

Dok su novinski izvori spekulisali da će operacija početi za oko nedelju dana, turski mediji tvrde da će vojne akcije početi za samo 72 sata.

Sirijska arapska armija (SAA) održava prisustvo u Tel Rifatu i Manbidžu. U poslednjih nekoliko nedelja, vojska je rasporedila velika pojačanja, uključujući i teško naoružanje, u blizini dva grada.

Sirijski predsednik Bašar al Asad nagovestio je u nedavnom intervjuu da bi vojska mogla da interveniše kao podrška SDF-u, uprkos kritikama te grupe.

Rusija, koja strahuje da bi nova turska operacija protiv SDF-a mogla da pogorša humanitarnu situaciju u Siriji, takođe preduzima mere da odvrati Ankaru.

Ove mere su uključivale raspoređivanje borbenih aviona, jurišnih helikoptera i sistema protivvazdušne odbrane u nekim područjima pod kontrolom SDF-a.

Uprkos pretnji od ozbiljne konfrontacije sa SAA, koju podržavaju i Rusija i Iran, Turska je izgleda odlučna da nastavi sa svojim vojnim planovima u Siriji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading