PET NAJSKUPLJIH GRADOVA ZA ŽIVOT Pogledajte zbog čega su cene na ovim mestima vrtoglavo visoke
Printscreen/ YouTube

Proces selekcije nije jednostavan u uključuje mnoge faktore koji su međusobno uslovni, anketa obuhvata 173 grada na pet kontinenata, upoređujući svakodnevne troškove života, uključujući smeštaj, cene hrane i pića, prevoz, rekreaciju i cenu alkohola.Istraživanje je sprovedeno od strane sajta Statista, koji se bavi prikupljanjem kvantitativnih podataka i analizom

Ovo su top 8 najskupljih gradova na svetu, akko prenosi portal Kamatica.

8. Singapur

Zemlja: Singapur

Troškovi življenja: 3.604 $/mesečno

Populacija: 5,6 miliona

Dok su mnogi gradovi u Aziji bili gore-dole na listi najskupljih gradova na svetu tokom godina, Singapur sada zauzima jedno od prvih mesta. Singapur je suvereni grad-država na ostrvu u jugoistočnoj Aziji. Zbog njegove čuvene čistoće i korišćenje zelene energije Singapur se svrstava među najskuplje gradove na svetu. Cene namirnica, automobila i putovanja su previsoke u Singapuru.

7. Hong Kong

Zemlja: Kina

Troškovi življenja: 3.879 $/mesečno

Populacija: 7,4 miliona

Hong Kong je poseban administrativni region. Njegov status centra sa lokalnom upravom i stanovanjem daje mu sve karakteristike grada. Hong Kong je jedna od najgušće naseljenih oblasti na svetu sa visokim cenama stanova. Život u Hong Kongu je jedinstveno iskustvo, jer je stanovanje skupo i retko.

6. Paris

Zemlja: Francuska

Troškovi življenja: 3.910 $/mesečno

Populacija: 2,1 miliona

Na listi se nalazi I uvek prepoznatljiv luksuz Pariza. Ne samo da je dom Luvra, najprestižnijeg muzeja na svetu, i Ajfelove kule, već i kultna Jelisejska polja, neverovatni restorani i beskrajne druge atrakcije čine ga svetskom prestonicom romantične destinacije za odmor. Ovo ga takođe čini jednim od najskupljih mesta za život sa punim radnim vremenom. Kirija zapravo nije najveći trošak grada - Njujork je mnogo skuplji, verovali ili ne.

5. Osaka

Zemlja: Japan

Troškovi življenja: 4.157 $/mesečno

Populacija: 2,69 miliona

Osaka u regionu Honšu u Japanu je najnaseljeniji grad u svojoj prefekturi (treći je najnaseljeniji u Japanu, sa skoro 2,7 miliona stanovnika). Iako nije toliko gužva kao Tokio, Osaka to nadoknađuje veoma visokim troškovima života, delimično zahvaljujući dugoj istoriji Osake kao centralnog ekonomskog centra Japana.Zbog veoma visokih cena hrane u gradu i cena zakupa, Osaka je jedan od najskupljih gradova na svetu, za koji se procenjuje da prosečnu četvoročlanu porodicu košta oko 480.000 jena mesečno (oko 4.157 dolara).

4. Kopenhagen

Zemlja: Danska

Troškovi življenja: 4.234$/mesečno

Populacija: 799 hiljada

Kopenhagen, glavni grad Danske, grad je sa preko 799.000 ljudi. Naseljeniji je i urbaniji od bilo kog drugog grada u zemlji. Troškovi života u Kopenhagenu znače da će četvoročlana porodica morati da plaća oko 4.234 dolara mesečno (preko 37.000 kruna).To čak ni ne uzimajući u obzir cene zakupa skuplje od 84 odsto ostatka sveta i izuzetno visoke cene hrane. Danska je već poznata kao jedna od najskupljih i najraskošnijih zemalja na svetu, a ovo je najskuplji grad koji ima.

3. Tel Aviv

Zemlja: Izrael

Troškovi življenja: 4.360 $/mesečno

Populacija: 435 hiljada

Tel Aviv u Izraelu se stalno penje na rang listi najskupljih gradova na svetu, dobrim delom zbog rastuće vrednosti izraelske valute, šekela, u poređenju sa američkim dolarom. Njegovi troškovi života za četvoročlanu porodicu bez stanarine procenjuju se na oko 4.361 dolar mesečno. Krajem prošle godine Tel Aviv je zauzimao suvereno prvo mesto na ovoj listi. Cene namirnica i prevoza su dva glavna faktora koja su doprinela rastu troškova života u Tel Avivu.

2. Njujork

Zemlja: Sjedinjene Američke Države

Troškovi življenja: 5.006 $/mesečno

Populacija: 8,41 milion

Najskuplji grad u Sjedinjenim Državama je, što ne iznenađuje, i najpoznatiji. "Velika jabuka" je grad koji na rukavu nosi bogatstvo i glamur. Ali u stvarnosti, to je užurbana metropola od preko 8,4 miliona ljudi, od kojih svi žive u veoma različitim ekonomskim uslovima. Grad ima visoku stopu nezaposlenosti od preko 9% i prosečne cene kuća preko 650.000 dolara, često blizu milion dolara. Ne samo stanovanje, već i zabava, hrana i školovanje podižu cene Njujorka u nebo. Čak i komunalije i prevoz koštaju 1,5 puta, do čak 1,8 puta više od nacionalnog proseka.

1. Ženeva

Zemlja: Švajcarska

Troškovi življenja: 5.381 $/mesečno

Populacija: 198 hiljada

Najskuplji grad na svetu je Ženeva. Švajcarska je poznata po luksuzu, po satovima, po kućama na zaleđenim jezerima koje izgledaju raskošno. Porezi u Ženevi, najpoznatijem gradu u zemlji, relativno su niski, dok su raspoloživi prihodi ljudi koji žive ovde generalno veoma visoki. Međutim, to ih ne sprečava da potrošenovac kako bi platili sve smešno visoke računeu Ženevi, kao što su prosečne cene najma koje su dvostruko veće od onih u Amsterdamu.

Procene sugerišu da je prosečnoj porodici potrebno 5.381 dolara da bi preživela u Ženevi, iako neki izvori navode čak 7.000 dolara.

Najskuplji gradovi na svetu imaju izuzetno visoke cene zakupa pored osnovnih troškova života za stvari kao što su hrana, lekovi, zabava, prevoz, cena rente, odeća i još mnogo toga. Po pravilu, u većini slučajeva, a zbog novih okolnosti i životnih navika koje je su izazvali pandemija i rat u Ukrajini, tržište nekretnina je nakon blage stabilizacije početkom ove godine, opet ušlo u turbulentan period.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading