NAJGORI MOGUĆI SCENARIO Evropa u kandžama inflacije, sledi pravi cenovni šok
Foto: Pixabay

U Evropi se ostvaruje „najgori mogući scenario” nakon odluke o bojkotu nafte iz Rusije, izjavio je Guntram Volf, šef Brigelovog istraživačkog centra u Briselu, odgovarajući na pitanja magazina Špigl.

On veruje da će u bliskoj budućnosti obični Evropljani osetiti posledice ovog koraka. Evropsku uniju čeka porast inflacije i pravi „cenovni šok” i teško je predvideti u kom trenutku će cene resursa stati. 

- Vlade će možda pokušati da ublaže cenovni šok popustima na benzin, smanjenjem poreza i subvencijama, kao što su to činile poslednjih meseci. To bi moglo da poveća javni dug, upozorio je Volf. 

Ekonomista smatra da embargo na naftu može samo dugoročno da ugrozi prihode Rusije. Međutim, postoji i druga tačka gledišta. Tako je šef analitičkog centra Energi Comment Štefen Bukold uveren da će Moskva lako naći nova tržišta i susretljivije kupce, na primer, u Aziji.

Kao rezultat toga, dopisnici Špigla došli su do zaključka da se „važan korak” šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen pretvorio u „tihi horor” za nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading