PANIKA ŠIROM PLANETE Inflacija raste u skoro celom svetu
Foto: Shutterstock

Situacija sa nestašicom energenata na svetskom nivou, koja je nastala kao posledica rata u Ukrajini, zabrane uvoza energenata iz Rusije, ali i obustave izvoza iz Rusije u zemlje sveta, doprinela je da inflacija naglo skoči u mnogim državama.

Prema pisanju Volstrit žurnala protekle nedelje, inflacija u Rusiji mogla bi premašiti 20 odsto, dok se 2023. godine očekuje da poraste za još šest procenata.

ČOMSKI POHVALIO TRAMPA Čuveni intelektualac otvoreno o rešavanju ukrajinske krize

Podaci Trending ekonomiksa pokazuju da je inflacija u martu bila najniža u Boliviji, tek 0,77 odsto, a zatim u državi Makao 1,07 i Kini 1,50 odsto.

Kada je u pitanju region, Srbija je sa inflacijom od 9,1 odsto u martu bila bolja od Bosne i Hercegovine, Bugarske i Rumunije, čija je inflacija premašila 10 odsto, dok su od nje bile bolje Albanija sa 5,7, Hrvatska sa 7,3, Mađarska sa 8,5, Makedonija sa 8,8 i Crna Gora sa 9 odsto.

Mediji poslednjih dana prognoziraju da bi inflacija u Srbiji mogla preći 10 odsto, iako je guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković nedavno izjavila da Srbija nije došla do dvocifrene inflacije i da se u toj kategoriji nalazi na začelju Evrope.

HAOS U ITALIJI Ministarstvo: Obmanjujući članak u listu Politiko, neće biti plaćanja u rubljama

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading