OVO JE UCENA EVROPE! Predsednica Evropske komisije poslala brutalan odgovor Moskvi
EPA/MICHAEL SOHN

Fon der Lajen je ocenila da je ovakav postupak ruske državne firme Gasprom, koja je potpuno obustavila isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer nisu izvršile plaćanje u rubljama za isporučeno gorivo, neprihvatljiv. 

"Najava Gasproma da jednostrano zaustavi isporuku gasa kupcima u Evropi je još jedan pokušaj Rusije da koristi gas kao instrument ucene. Ovo je neopravdano i neprihvatljivo. I to još jednom pokazuje nepouzdanost Rusije kao snabdevača gasom", navela je ona.

Prema njenim rečima, Evropa se spremala za ovakav scenario.

"U bliskom smo kontaktu sa svim državama članicama. Radili smo na tome da obezbedimo alternativne isporuke i najbolje moguće nivoe skladištenja širom EU", tvrdi predsednica Evropske komisije i dodala da je EU napravila planove za vanredne situacije,  te da se u Briselu vode krizni razgovori.

"Mi planiramo koordinisan odgovor EU. Takođe ćemo nastaviti da radimo sa međunarodnim partnerima na obezbeđivanju alternativnih tokova. Evropljani mogu da znaju da stojimo ujedinjeni i u punoj solidarnosti sa državama članicama koje su pogođene ovim novim izazovom. Evropljani mogu da računaju na našu punu podršku", rekla je fon der Lajen.

BUGARSKI PREMIJER NAJAVIO Petkov: Razmatramo tranzit ruskog gasa preko naše teritorije

Prema njenim rečima, EU je napravila planove za vanredne situacije kao i da se u Briselu vode krizni razgovori.

"Mi planiramo naš koordinisan odgovor EU. Takođe ćemo nastaviti da radimo sa međunarodnim partnerima na obezbeđivanju alternativnih tokova. Evropljani mogu da veruju da stojimo ujedinjeni i u punoj solidarnosti sa državama članicama koje su pogođene ovim novim izazovom. Evropljani mogu da računaju na našu punu podršku", rekla je predsednica Evropske komisije.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading