PUKLE SANKCIJE EU I AMERIKE Ruska rublja jača u odnosu na evro i dolar uprkos embargu
Foto: Shutterstock

Ruska nacionalna valuta, rublja, ojačala je danas u odnosu na evro i američki dolar, dostigavši najviši nivo u odnosu na jedinstvenu evropsku valutu od 8. aprila, pokazuju podaci o trgovanju sa Moskovske berze.

Jačanje valute dolazi uprkos ublažavanju mera kontrole kapitala od strane ruske centralne banke, koja je u ponedeljak ukinula zabranu koja je na snazi od kraja februara da pojedinci kupuju devize za rublje.

Od 11:35 časova danas, ruska valuta je skočila za 4,14% na 81,81 rublju prema evru i dobila 1,12% u odnosu na dolar da bi trgovala na 79,1 za dolar.

„Zbog mera koje je preduzela [Banka Rusije], rublja slabo reaguje na spoljne pritiske. Visoka cena nafte, kao i plaćanja poreza od strane izvoznika do kraja aprila, podržavaju kurs ruske rublje“, rekao je Maksim Timošenko, šef Odeljenja za operacije finansijskih tržišta banke Ruski standard.

Drugi stručnjak, Bogdan Zvarič, glavni analitičar finansijske platforme Banki.ru, rekao je da glavni faktor koji podržava rusku valutu „može biti povećanje potražnje za likvidnošću u rubljama od strane izvoznika u očekivanju plaćanja poreza“.

Rublja postepeno jača u odnosu na glavne valute od početka aprila, kada je Rusija najavila novi mehanizam za plaćanje izvoza gasa zasnovan na rublji.

Pre toga, ruska valuta je pala na istorijski minimum zbog sankcija koje su uvedene Moskvi kao odgovor na njenu vojnu operaciju u Ukrajini. Početkom marta, rublja je pala na čak 150 za dolar, ali je od tada skoro udvostručila vrednost.

Sve najnovije vesti o Ukrajini pročitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading