SVETSKI RAT PRED VRATIMA, ALI NE ZBOG RUSIJE? Australija se ubrzano NAORUŽAVA zbog ove zemlje
Profimedia

Australija će potrošiti 2,6 milijardi dolara (3,5 milijardi australijskih dolara) na nadogradnju svojih odbrambenih projektila jer bezbednosno okruženje u azijsko-pacifičkom regionu postaje sve izazovnije zbog kineske asertivnosti, rekao je u utorak ministar odbrane te zemlje.

Plan, koji će značajno povećati domet raketa na australijskim ratnim brodovima i ratnim avionima, dolazi pošto je Australija rekla da će učestvovati u razvoju hipersoničnih projektila sa Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom u okviru sporazuma AUKUS koji su tri zemlje potpisale prošle godine za izgradnju podmornica na nuklearni pogon za Kanberu.

- Kada vidite šta se dešava u Ukrajini, kada vidite kakav potencijal postoji za sukob u Indo-Pacifiku, to je za nas sada veoma realno i moramo biti realni kako ćemo sprečiti bilo kakav čin agresije i da pomognemo u očuvanju mira u našem regionu - rekao je ministar odbrane Piter Daton o raketama mornarice i vazduhoplovstva u intervjuu za Skaj njuz u utorak.

SVETSKI RAT PRED VRATIMA, ALI NE ZBOG RUSIJE? Australija se ubrzano NAORUŽAVA zbog ove zemlje

Foto: EPA

 

U saopštenju Datonove kancelarije kaže se da će Kanbera ubrzati nabavku zajedničke rakete vazduh-zemlja (JASSM) proširenog dometa za upotrebu na svojim borbenim avionima F/A-18 i eventualno F-35A, Naval Strike Missile za njegove fregate i razarače, i pomorske mine za zaštitu svojih luka i pomorskih prilaza.

Očekuje se da će nove rakete biti operativne do 2024. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Sa JASSM proširenim dometom, krstarećom raketom sa vazdušnim lansiranjem koju su dizajnirali SAD sa prikrivenim karakteristikama i sposobnošću da koriguje kurs tokom leta, australijski ratni avioni bi mogli da gađaju ciljeve na dometu od 900 kilometara (560 milja), Dutton navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, norveško dizajnirana Naval Strike Missile je manevarsko oružje za sletanje po moru koje može da pogodi ciljeve sa dometa od 185 kilometara (115 milja) - što je više nego dvostruko više od trenutnog dometa raketa na australijskim brodovima, navodi se u saopštenju.

- Naš ADF (australijske odbrambene snage) mora biti u stanju da drži potencijalne protivničke snage i infrastrukturu u opasnosti sa veće udaljenosti - rekao je Daton.

Oba koristi američka vojska, a Daton je rekao da bi njihova integracija u australijske snage pomogla da projektil Kanbera doprinese koalicionim operacijama na Pacifiku.

U strahu zbog Kine

Australijski ministar odbrane rekao je da je povećanje kineske vojne aktivnosti u Indo-Pacifiku podsticaj za unapređeni raketni program Kanbere.

- Iskreno, veoma smo zabrinuti zbog kineske militarizacije ostrva u Južnom kineskom moru i povećanog prisustva kineske mornarice u blizini japanskih voda u Istočnom kineskom moru - rekao je Daton za Skaj njuz.

- Ne želimo da vidimo bilo kakvo maltretiranje od strane Kine, ne želimo da vidimo bilo kakvu agresiju na Tajvan - rekao je on, govoreći o ostrvu pod demokratskom vladavinom za koje Kina tvrdi da je svoju suverenu teritoriju i koja je obećala da će povratiti kontrolu nad njim.

SVETSKI RAT PRED VRATIMA, ALI NE ZBOG RUSIJE? Australija se ubrzano NAORUŽAVA zbog ove zemlje

EPA

 

Daton je prošlog meseca kritikovao nacrt kineskog bezbednosnog sporazuma sa Solomonovim ostrvima, severoistočno od Australije u Koralnom moru, jer otvara mogućnost da Peking proširi svoje vojno prisustvo u regionu. Solomonska Ostrva su negirala da bi bilo kakav dogovor doveo do tamošnje kineske vojne baze.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u sredu saopštilo da su Kanbera i njeni partneri u Londonu i Vašingtonu ti koji podstiču tenzije u regionu.

- Trilateralno bezbednosno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Australije je stari trik anglosaksonske klike, koji ne može da eliminiše hladnoratovski mentalitet i blokovsku politiku, izazivajući vojnu konfrontaciju i bacajući noževe na druge - rekao je portparol Vang Venbin.

Hipersonične rakete

Vang je posebno reagovao na najavu Australije u utorak da će pomoći u razvoju hipersoničnih projektila i podvodnih dronova u saradnji sa SAD i Velikom Britanijom.

Vang je rekao da Australija i njeni partneri intenziviraju trku u naoružanju u regionu, dodajući da su azijsko-pacifičke zemlje u stanju pripravnosti.

Hipersonične rakete su oružje koje može da leti pet puta brže od brzine zvuka. Dok skoro sve balističke rakete dostižu tu brzinu ili više, najnoviji hipersonični i oni u razvoju su manevarski i sposobni da izbegnu odbrambene sisteme raketa.

Kina, Rusija, Severna Koreja i Sjedinjene Države tvrde da su testirale ovu novu vrstu hipersoničnih projektila.

Saopštenje AUKUS-a

U saopštenju AUKUS-a nije dat nikakav vremenski okvir ili pojedinosti o razvoju projektila. Ali za podvodne bespilotne letelice, rečeno je da će ispitivanja doći u bliskoj budućnosti.

- Naše nacije sarađuju na autonomnim podvodnim vozilima, koja će biti značajan multiplikator snaga za naše pomorske snage. Početna ispitivanja i eksperimentisanje ove sposobnosti planiraju se za 2023. godinu - navodi se u zajedničkoj izjavi australijskog premijera Skota Morisona, premijera Velike Britanije Borisa Džonsona i američkog predsednika Bajdena.

U toj izjavi, lideri AUKUS-a su istakli da aktuelni rat u Ukrajini naglašava važnost njihovog partnerstva.

- Lideri su ponovo potvrdili svoju posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, i šire, međunarodnom sistemu koji poštuje ljudska prava, vladavinu zakona i mirno rešavanje sporova bez prinude. posvećenost čiji je značaj samo rastao kao odgovor na rat Rusije i Ukrajine - navodi se u saopštenju.

Pored hipersoničnih i podvodnih dronova, AUKUS je primetio da lideri napreduju u planu opremanja australijske mornarice podmornicama na nuklearni pogon, uključujući transfer tehnologije u Kanberu, razvoj radne snage za izgradnju podmornica u Australiji i uspostavljanje baze za njih.

Nije dat rok za eventualnu isporuku podmornica, uz saopštenje da je plan da se Australiji obezbede "što je pre moguće".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading