EU NE PRAŠTA RUSIJI Kreće u ofanzivu, zadaje udarac Putinu!
EPA

 

Obim novih mera zavisi od stava Moskve o plaćanju gasa u rubljama.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da želi da "neprijateljske" zemlje, uključujući zemlje EU, plaćaju svoje račune za gas u rubljama, što su zapadne zemlje odbile.

Novi paket sankcija EU mogao bi da bude spreman već sledeće nedelje, rekla su dva izvora.

EU NE PRAŠTA RUSIJI Kreće u ofanzivu, zadaje udarac Putinu!

Foto: Shutterstock

 

Izvršna komisija se konsultuje sa vladama EU u vezi sa "paketom usaglašenosti", rekli su oni. Ovo bi primenilo ono što su se evropski lideri složili na prošlonedeljnom samitu o tome da se osigura da se postojeće sankcije ne zaobiđu, posebno one protiv pojedinaca sa crne liste.

Zvaničnici su u više navrata govorili da se sankcije protiv oligarha mogu zaobići korišćenjem članova porodice, kriptovaluta, trustova i fiktivnih kompanija u ofšor jurisdikcijama.

Sankcije Rusiji

Ostale sankcije koje je uvela EU je teže, ako ne i nemoguće, izbeći. To uključuje zamrzavanje imovine ruske centralne banke u EU, isključivanje ruskih banaka iz SVIFT bankarskog sistema i zabranu kompanijama iz EU da izvoze visokotehnološke proizvode u Rusiju.

Ono što će na kraju biti predloženo je još uvek u diskusiji, ali izvori kažu da bi novom paketu mogle biti dodate daleko strože sankcije ako Putin bude insistirao na plaćanju u rubljama za isporuke gasa. Zemlje EU sada uvoze 40 odsto svog gasa iz Rusije.

Jedan od izvora u EU rekao je da bi moguća reakcija EU zavisiti od vremena i detalja koje je Moskva odredila za plaćanje gasa.

EU NE PRAŠTA RUSIJI Kreće u ofanzivu, zadaje udarac Putinu!

EPA

 

Izvor iz EU rekao je da ako Putin bude veran svojim rečima o plaćanju u rubljama, to bi moglo dovesti do toga da Rusija efektivno uvede zabranu sopstvenog izvoza prirodnog gasa.

EU se do sada uzdržavala od zabrane bilo kakvog uvoza goriva iz Rusije iz fosilnih goriva zbog toga što se države članice u velikoj meri oslanjaju na njih.

Samo je zabrana uglja bila privremeno uključena na listu mogućih sankcija ranije ove godine, ali nikada nije uvrštena u sankcije jer ju je Nemačka ukinula, rekli su Rojtersu prošle sedmice izvori iz EU.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aca

08.05.2022 20:15

Kako eu kad je amerika kolovodja evropa samo sprovodi