PREOKRET KOD NEMACA Ministar Habek: Možda će nam ove godine trebati ruski gas, ali...
Foto: EPA

Nemačka je saopštila da je potpisala dugoročni sporazum sa Katarom o snabdevanju tečnim prirodnim gasom jer Berlin traži alternativne snabdevače energijom.

U Dohi, u okviru turneje po Zalivu, nemački ministar ekonomije Robert Habek je u nedelju rekao da će sporazum biti „otvorena vrata“ za ekonomiju zemlje jer će smanjiti njeno oslanjanje na uvozni ruski gas, koji trenutno čini više od polovine godišnjeg snabdevanja.

On je odbio da pruži detalje o količinama i drugim uslovima o kojima se razgovaralo. Ministarstvo je saopštilo da će pojedinačne nemačke energetske kompanije, čiji su šefovi pratili Habeka na putovanju u Katar, morati da potpišu ugovore sa preduzećima arapske države.

„Možda će nam i dalje trebati ruski gas ove godine, ali ne u budućnosti“, rekao je Habek, a prenosi DPA u Dohi. „Ovako počinje – tako da onaj ko ima uši treba da počne da sluša“, rekao je on, u tanko prikrivenoj poruci ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Katar je u saopštenju pozdravio odluku Nemačke da „ubrza“ razvoj dva LNG terminala i rekao da će „odgovarajući komercijalni subjekti ovih zemalja ponovo uključiti i napredovati u razgovorima o dugoročnim isporukama LNG-a iz Katara u Nemačku“.

Potez Nemačke dolazi u trenutku kada se lideri EU spremaju da se sastanu u Briselu u četvrtak kako bi razgovarali o tome kako da odgovore na šok rasta cena energenata, koji su pogoršani ratom u Ukrajini i željom da se odviknu od ruskog gasa nakon vojne akcije Rusije u Ukrajini.

Berlinska koaliciona vlada odbacila je produženje životnog veka preostalih nemačkih nuklearnih elektrana, koje bi trebalo da budu isključene krajem godine, i polaže nade u LNG terminale kako bi se smanjila količina gasa koji uvozi gasovodima iz Rusije.

Osim napora da se pronađu alternativni dobavljači energije, vlade EU nastoje da zaštite domaćinstva i preduzeća od rastućih troškova energije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading