ŠPANIJA ZAPLENILA BROD RUSKOG OLIGARHA Superjahta "Valeri" od 140 miliona dolara pripada bivšem oficiru KGB-a (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

„Danas smo zaplenili – tehnički termin je privremeno imobilisali – jahtu koja pripada jednom od glavnih oligarha“, rekao je španski premijer Pedro Sančez na televiziji "La Sekta".

„Govorimo o jahti za koju procenjujemo da vredi 140 miliona dolara. Biće ih još“, dodao je on, ne objašnjavajući detalje.

Sajt za nadgledanje pomorskog saobraćaja "Marin Trafik" saopštio je da su jahte povezane sa još dva oligarha koji još uvek nisu sankcionisani takođe pristali u Barseloni.

Superjahta "Valeri" od 85 metara (279 stopa) pripada Sergeju Čemezovu, bivšem oficiru KGB-a koji je na čelu državnog konglomerata "Rostek", rekla su dva izvora.

Ploveći pod zastavom Svetih Vinsenta i Grenadina, plovilo je registrovano na Čemezovu poćerku, Anastasiju Ignatovu, preko kompanije sa Britanskih Devičanskih ostrva, prema članku iz 2021. objavljenom u curenju informacija poznatom kao "Pandorini papiri".

Zapad je sankcionisao ruske milijardere, zamrznuo državnu imovinu i odsekao veći deo ruskog korporativnog sektora od globalne ekonomije od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Čemezova su sankcionisale Sjedinjene Države 2014. i Britanija 2020. godine, zbog ruske aneksije Krima, a Sjedinjene Države i Australija su ga ovog meseca uvrstile na spiskove sankcija.

Najnovije vesti s ukrajinskog fronta pratite na našem blogu UŽIVO.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading