ŠTA JE TO PALO NA HRVATSKU? Plenković se obratio naciji
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Andrej Plenković je, nakon sednice Predsedništva i Nacionalnog veća HDZ-a, rekao da daljom istragom treba utvrditi ko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj, da li je reč o grešci, sabotaži ili nameri.

"Danas smo održali sastanak sa svim nadležnim telima koja zajednički provode izvide i istragu o tome što se dogodilo. Dobili smo prve inicijalne informacije o kakvoj se vrsti vojnog drona radi. Kako bismo informirali javnost, želim reći da je točno ovo što je kazao ministar Banožić, na toj letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe. Otkriće se tačno koja", rekao je Plenković.

Kaže da nedostaje ceo niz važnih informacija o padu bespilotne letelice u Zagrebu.

"Ne zna se još ko je, zašto i kako poslao bombu. Daljom istragom želi se utvrditi tko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj", rekao je Plenković.

Dodao je da odgovore na pitanja o letelici država traži zajedno s partnerima i saveznicima, s drugim zemljama preko čije teritorije je ova letelica prošla.

"Francuzi su iskazali spremnost da nam pomognu. Ja ću sutra posetiti taj francuski nosač aviona koji je u Jadranu, kod Dubrovnika. Razgovaramo i sa SAD da vidimo kako nam oni mogu pomoći", rekao je Plenković.

Dodao je da će i Ministarstvo odbrane dati svoj plan kako ojačati odbranu.

O (ne)reakciji NATO-a 

Upitan o reakciji NATO-a, Plenković je rekao da nije do njega da se pita kako ko piše i prati situaciju.

"Ja sam odmah u petak javio svima u EU i NATO-u. Tu je situacija jednostavna. Pošto nije bilo mrtvih, a ove podatke nismo tada detaljno znali, a kako se bude slagao mozaik istrage, svi ćemo skupa postajati svesni šta se dogodilo. Ne znamo ko je uputio, kako je došla, namerno ili greškom, ili nekom sabotažom. Kad sve to saznamo, složićemo mozaik. Svi su partneri upoznati s ovim i bit će dodatno upoznati", rekao je Plenković.

Dodaje da nije tu da spekuliše.

"Situacija je već dovoljno ozbiljna i tamo gdje je pala, bez obzira je li to zgrada vlade ili studentski dom", rekao je premijer Hrvatske.

Navodi da su svi oni koji su u političkom i vojnom sastavu NATO-a zaduženi da budu upoznati sa ovom situacijom sa tim i upoznati.

Odgovarajući na pitanje jesu li hrvatski radari mogli i ranije da vide letelicu, Plenković je rekao da je "to nebitno".

"Letelica je najduže letela preko Mađarske, u Hrvatskoj je bila vrlo kratko. Oni koji slažu celi mozaik će raditi na tome kad budu imali nešto konkretno i onda će vas obavestiti", rekao je Plenković.

Ukazuje da je pouzdano to što nije bilo obaveštenja od dve članice NATO-a, Rumunije i Mađarske.

"Hrvatska vojska ima pravo da reaguje na ovu vrstu ugrožavanja i samostalno, ne moramo mi za ovo pitati dozvolu. Što se tiče delovanja saveznika, NATO-a i svih sistema, treba kazati da se u vazdušno prostoru neretko događa da postoje letelice koje nisu uključile avione za signallizaciju. Nekad se avioni dignu zbog toga, bilo je toga i u našem prostoru", rekao je Plenković.

Dodao je da se sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom video u četvrtak i petak.

"On je razumeo šta se dogodilo. Na njima je da vide zašto nije bilo obaveštenja prema nama", kaže Plenković. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading