CENE GORIVA U AMERICI KAO U VREME NAJGORE KRIZE "Nisu krive sankcije Rusiji, kriv je Vladimir Putin"
Twitter printscreen

Cena po galonu benzina redovnog kvaliteta porasla je za 79 centi u poslednje dve nedelje, čineći sadašnje cene goriva u proseku za 1,54 dolara više nego u ovo vreme prošle godine.

Ranije je rekordna cena gasa bila 4,11 dolara po galonu (3,78 litara) u julu 2008. godine, primećuje AP.

CENA GORIVA PREŠLA 2 EVRA ZA LITAR Neslavni rekord u Nemačkoj, panika širom Evrope

U određenim delovima zemlje, benzin je dostigao cenu od 6 dolara, uključujući Los Anđeles, gde su cene nekih benzinskih pumpi skoro dostigle 7 dolara po galonu.

Cene dizela su takođe porasle, a cena je porasla za 1,18 dolara poslednjih nedelja, u proseku 5,20 dolara po galonu.

Rekordne cene dolaze nakon što je predsednik Bajden najavio zabranu uvoza ruske nafte, prirodnog gasa i uglja kao odgovor na invaziju Ukrajine.

NOVE CENE GORIVA DANAS OD 15 ČASOVA Evo koliko će koštati benzin i dizel uz nova pravila točenja na pumpama

„To znači da ruska nafta više neće biti prihvatljiva u američkim lukama i da će američki narod zadati još jedan udarac Putinovoj ratnoj mašini“, rekao je on prošle nedelje.

Cene nafte, koje su već bile u porastu pre invazije, verovatno će nastaviti da rastu. Bela kuća nastoji da okrivi za visoke cene goriva u Sjedinjenim Državama ruskog predsednika Vladimira Putina lično.

Cene goriva divljaju u Beču

"Ovo je Putinovo poskupljenje na benzinskoj pumpi, a ne ono izazvano našim sankcijama“, rekla je novinarima prošle nedelje sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading