MINISTRI EVROPSKE UNIJE Zasedaju u 16 časova u Parizu, danas prvi paket sankcija protiv Rusije
EPA/ ANDREJ CUKIC

Prvi paket sankcija zbog, kako se navodi, nezakonitih akcija Rusije biće zvanično predstavljen popodne nakon vanrednog sastanka ministra spoljnih poslova EU koji počinje u 16 časova u Parizu.

To su najavili predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.


U zajedničkom saopštenju oni navode da paket sankcija sadrži predloge koji će ”ciljati” one koji su umešani u, kako piše, nezakonitu odluku priznanja oblasti Donjecka i Luganska, banke koje finansiraju ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama, sposobnost ruske države i vlade da pristupe kapitalu i finansijskim tržištima i uslugama EU, kao i trgovinu dva otcepljena regiona sa EU.

”EU se pripremila i spremna je da usvoji dodatne mere u kasnijoj fazi ako bude potrebno a imajući u vidu razvoj događaja”, navodi se u saopštenju dva predsednika.

Oni ponavljaju da je odluka Ruske Federacije da prizna kao nezavisne entitete i pošalje ruske trupe u oblast ukrajinskih Donjecka i Luganska ”nezakonita i neprihvatljiva”, da krši međunarodno pravo, teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, međunarodne obaveze Rusije i dodatno eskalira krizu.

Naglašavaju da EU nastavlja da ”podržava Ukrajinu i ukrajinski narod” i da će pomno pratiti dešavanja na terenu uz konsultacije sa međunarodnim partnerima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dragi

22.02.2022 16:17

Ne mlatite praznu slamu u njoj nema žita nego Terajte Amerikance i Engleze štpo dalje od Evrope .Rusija je deo Evropskog kontinenta a ne Amerika.